Konijn met huidlaesies

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Een acht jaar oude voedster werd in de praktijk aangeboden voor onderzoek wegens huidlaesies die langere tijd aanhielden. De laesies bestonden uit een gebied met schilfering en alopecia op de buik en reageerden niet op een anti-ectoparasitaire behandeling.

Dat de anti-ectoparasitaire behandeling met Stronghold™ (imidacloprid) niet in een significante verbetering resulteerde, bleek uit het feit dat het konijn meer dan een jaar later opnieuw gepresenteerd werd. Dehuidlaesies waren nu aanwezig over de gehele buik met uitbreiding naar rug en nek. Behalve alopecia en schilfering waren ook kleine wondjes aanwezig. Een herhaalde behandeling met anti-ectoparasitica Doramectin™(ivermectin), Stronghold™ en Dermiel ®-zalf gaf geen verbetering. Daarom werd, voor nadere diagnostiek, besloten huidbiopten te nemen.

De histopathologie van de huidlaesies werd gekenmerkt door een uitgebreide confluerende tot diffuse granulomateuze ontsteking in de dermis en het subcutane vetweefsel. De ontstekingshaarden omvatten veel zogenaamde epithelioide macrofagen, metveel cytoplasma, en verspreid aanwezige meerkernige reuscellen van het vreemdlichaamtype. De haarden waren niet duidelijk gecentreerd op haarfollikels, noch angiocentrisch georiënteerd. Kapselvorming ontbrak en slechts een beperkt aantal lymfocyten en plasmacellen was aanwezig, passend bij zogenaamde naakte granulomen. De haarfollikels vertoonden regelmatig atrofie in de gebieden met ontsteking, hetgeen de klinisch waargenomen alopecia kan verklaren. Onder gepolariseerd licht werd geen vreemdlichaammateriaal gevonden. Ook toonde de aanvullende PAS-kleuring geen schimmels of gisten aan en in de Ziehl-Neelsen-kleuring werden geen zuurvaste bacteriën aangetoond.

Voor zover bekend is dit beeld niet eerder beschreven bij deze diersoort in de literatuur; wel hebben we eerder een casus gezien bij een vijfjarige rammelaar en zijn in België zijn ook enkele casussen bekend (Dr. Sophie Vandenabeele, mondelinge mededeling). Uit ervaring is gebleken dat een systemische behandeling met corticosteroïden, waarbij deze langzaam worden afgebouwd, werkzaam is.

granulomen in dermis
Zogenaamde 'naakte' granulomen in de dermis.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.