Parasitologie

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Het opsporen van endoparasieten gebeurt vaak met behulp van faecesonderzoek. In de ontlasting kunnen met verschillende (microscopische) technieken de eieren, larven of eventueel wormen worden vastgesteld, of in geval van protozoën de (oö)cysten. In een aantal gevallen kan met bloed- of tankmelkonderzoek de aanwezigheid van antilichamen tegen parasieten worden aangetoond. Daarnaast kan gedurende het weideseizoen of bij opstallen het pepsinogeengehalte in het bloed bepaalt worden om vast te stellen of er sprake is van een sterke maagdarmworminfectie. Het is belangrijk om vooraf vast te stellen of diagnostiek (ziek dier) of monitoring het doel van het onderzoek is.

Monitoring maagdarmwormen

In geval van koppelonderzoek naar maagdarmwormen in het kader van monitoren van de ei-uitscheiding dient ongeveer 10 procent van de dieren te worden bemonsterd. Indien koppelonderzoek gewenst is, kan men een mengmonster insturen. Voor een betrouwbare uitslag is een goede menging van gelijke gewichtsdelen faeces belangrijk. Voor runderen kan GD dit indien gewenst poolen. Meer informatie over de wormsleutel vindt u hier.

Lees meer

Voorwaarden voor betrouwbaar faecesonderzoek

Faeces voor onderzoek moet bij voorkeur rectaal worden afgenomen. Indien het niet mogelijk is faeces rectaal af te nemen, dient u zich ervan te overtuigen dat de te onderzoeken faeces niet in contact zijn geweest met de grond door het bovenste deel van de faeces te gebruiken. Door vervolgens de faeces gekoeld te transporteren en te verzenden wordt voorkomen dat de wormeieren voortijdig uitkomen. Het is belangrijk voldoende materiaal in te zenden en het materiaal goed te verpakken.

Lees meer

Informatie per diersoort:

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.