Streptokokken die vreemdgaan

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Streptokokken die vreemdgaan

Een infectie met Streptococcus suis is in de Online Monitor varkensgezondheid de meest gemelde waarschijnlijkheidsdiagnose bij diverse gezondheidsklachten, vooral bij biggen met hersenverschijnselen of kreupelheid. Sinds 2016 vertoont het aantal meldingen een seizoensfluctuatie met een piek in het begin van de zomer. Opvallend is dat het aantal meldingen in 2019 vanaf februari plotseling vrij sterk is gestegen (zie figuur).

Ook bij dieren die zijn ingezonden voor pathologisch onderzoek zijn infecties met Streptococcus suis de meest gestelde diagnose (rond de 20 procent). Hier is echter geen sprake van toename in het begin van 2019. Het aantal vragen aan de Veekijker over de ziekteverwekker is relatief beperkt. Incidenteel komen bij varkens infecties met andere streptokokken aan de orde zoals Str. porcinus, Str. equi ssp. zooepidemicus, Str. dysgalactiae ssp. dysgalactiae en ssp. equisimilis. Deze bacteriën komen vrij algemeen voor bij diverse diersoorten (paard, rund) en veroorzaken incidenteel gezondheidsproblemen, zoals artritis of sepsis, bij varkens. Str. equi ssp. zooepidemicus kan ook zoönotische betekenis hebben.

Casuïstieken Str. equi ssp. zooepidemicus 
Recent was de Veekijker betrokken bij twee opvallende casuïstieken met sterfte van zeugen waarbij als enige waarschijnlijk oorzakelijke pathogeen Str. equi ssp. zooepidemicus kon worden geïsoleerd. In het ene geval waren van de zestienhonderd zeugen in enkele weken dertig gestorven. Daarvan zijn zes dieren onderzocht waarbij in vijf dieren ontstekingen (onder andere purulente sinusitis, encefalitis, polyserositis of sepsis) voorkwamen door Str. equi ssp. zooepidemicus. In het andere geval waren op een bedrijf met ruim duizend zeugen in enkele weken ongeveer twintig zeugen gestorven. Twee zeugen zijn voor pathologisch onderzoek ingezonden naar GD. Eén zeug had miltatrofie, pleuritis en sepsis door Str. equi ssp. zooepidemicus. Het tweede dier vertoonde aanwijzingen voor een milttorsie en had een purulente meningitis en sepsis door Str. equi ssp. zooepidemicus. In de tweede casuïstiek heeft de miltatrofie mogelijk geleid tot verhoogde gevoeligheid voor een bacteriële infectie.

Streptococcus Suis
Streptococcus suis infecties als waarschijnlijkheidsdiagnose als percentage van alle gemelde gezondheidsproblemen (Online Monitor).

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.