Henry Voogd

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Henry VoogdHenry Voogd, trekker van het programma ‘Diergezondheid en Dierwelzijn’ in ‘Duurzame Zuivelketen’, is heel stellig. “Diergezondheid is in het quotumloze tijdperk nog belangrijker dan voorheen. Focus u als practicus op een robuuste preventieve aanpak.”

Henry Voogd is actief op het raakvlak tussen melkveehouderij en zuivelketen. Naast praktiserend melkveehouder is hij adviseur op het gebied van melkkwaliteit en duurzame zuivelproductie. Als beleidsmedewerker bij de vereniging van zuivelondernemingen PartiCo is hij nauw betrokken bij het initiatief Duurzame Zuivelketen. Binnen Duurzame Zuivelketen zijn sectorbreed doelen voor 2020 geformuleerd op het vlak van:

  • klimaat en energie;
  • diergezondheid en dierenwelzijn;
  • weidegang;
  • biodiversiteit en milieu.

Belonen voor resultaat

Henry Voogd is binnen Duurzame Zuivelketen trekker van het programma Diergezondheid en Dierenwelzijn. Het programma zet in op:

  • vermindering van de antibioticaresistentie. Gebruik antimicrobiële middelen binnen de door de SDa aangegeven grenzen;
  • het verlengen van de gemiddelde levensduur (via reductie mastitis en klauwproblemen); + zes maanden in 2020 ten opzichte van 2011;
  • integraal duurzame bouw van nieuwe stallen vanaf 2015;
  • monitoring dierenwelzijn (vanaf 2017).

“Op dit moment komen twee belangrijke ontwikkelingen in de melkveehouderij samen: het afschaffen van het melkquotum en de doelstellingen vanuit Duurzame Zuivelketen voor 2020. De individuele zuivelondernemingen richten zelf hun eigen duurzaamheidsprogramma in, binnen de afspraken op sectorniveau. De beloning voor de melkveehouder zal verschuiven van ‘inspanning’(omdat je iets doet) naar ‘resultaat’ (omdat je iets daadwerkelijk bereikt). Verantwoord antibioticumgebruik (SDa-rapportage) en het verlengen van de gemiddelde levensduur (kengetal, eens per kwartaal) zijn meetbare doelen. Daarmee wordt het voor practici makkelijker om hun rol als sparringpartner in diergezondheid uit te bouwen.”

Melkveestapel gezonder en efficiënter maken

“De grootste uitdaging voor practici ligt in het focussen op preventieve diergezondheid en alles wat daarbij komt kijken. Om de ambitie van een gezonde en efficiënte melkveestapel te realiseren, is het zaak om samen met uw veehouder de sterke en zwakke kanten van het bedrijf in kaart te brengen en daarmee daadwerkelijk aan de slag te gaan. Om koeien in 2020 gemiddeld zes maanden langer mee te laten gaan dan in 2011, en dat op een economisch verantwoorde manier, is plannen maken alleen niet genoeg. Het is belangrijk om je als dierenarts op die rol voor te bereiden en proactief met voorstellen richting je melkveehouders te gaan. Het proces staat daarin centraal: Plan-Do-Check-Act. Voor de rentabiliteit van melkveebedrijven gaan integraal koe- en diergezondheidsmanagement het verschil maken. Daar ligt een kans voor dierenartsen”

Meer weten over uw kansen met Duurzame Zuivelketen?

Meld u dan nu aan voor het VeeKompas Voorjaarssymposium

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.