Trends in PRRS bij varkens

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Trends in PRRS bij varkens

4-6-2020: 

Het percentage vragen aan de Veekijker Varken over PRRS liep afgelopen winter flink op. De vraag is of PRRS ook meer gezondheidsklachten veroorzaakt.

Het percentage meldingen in de Online Monitor van gezondheidsklachten met PRRS als meest waarschijnlijke oorzaak, steeg in de winter. Dat is in die periode echter niet ongewoon. In de zomer is het percentage klachten dat toegeschreven wordt aan PRRS over de afgelopen vier jaar gemiddeld rond de 3 procent en in de winter 5 procent. De verschillen tussen opeenvolgende jaren zijn groter dan tussen de jaargetijden (zie Figuur 1). Ook de GD-pathologen zien een seizoensvariatie in het percentage PRRS-diagnoses: 's winters gemiddeld 3,6 procent en 's zomers 2,1 procent. Vooral het percentage geworpen biggen door PRRS is in het eerste kwartaal gemiddeld hoger (zie Figuur 2). Ook hier zijn de verschillen tussen jaren groter dan de seizoensverschillen.

Figuur 1 PRRS seizoensvariatie

Figuur 1

Figuur 2 PRRS seizoensvariatie

Figuur 2

Informatie over preventie en aanpak van PRRS

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.