Bigoverleving en infectieziekten

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Bigoverleving en infectieziekten

14-3-2022:  Bigoverleving is een belangrijk aandachtspunt op zeugenbedrijven. Dat blijkt onder meer uit het aantal vragen dat aan de Veekijker gesteld wordt over onderwerpen zoals doodgeboren biggen, uitval van zuigende biggen, traag werpen, melkgift- of uierproblemen. Het aantal vragen over deze onderwerpen aan de Veekijker vertoont een stijgende lijn.

In de Online Monitor melden dierenartsen in ongeveer 20 procent van de bezoeken aan zeugenbedrijven gezondheidsklachten bij zuigende biggen, zoals uitval en te veel doodgeboren biggen. In de loop der tijd is het percentage meldingen geleidelijk gestegen met twee opvallende pieken in de warme zomers van 2019 en 2020. Mogelijk hebben de hoge buitentemperaturen een nadelig effect gehad op de zeugen rond het werpen. Als biggen geen goede levensstart maken en bijvoorbeeld onvoldoende biest opnemen, is het risico op infectieuze aandoeningen verhoogd. Een blik op de gegevens van de afdeling pathologie van GD leert dat het percentage onderzochte zuigende biggen waarbij een infectieziekte wordt gediagnosticeerd, de laatste jaren geleidelijk is toegenomen. In veel gevallen uit zich een infectieziekte bij jonge biggen als een sepsis.
dr. Theo Geudeke, dierenarts varken

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.