Zijn Coryza-vaccins effectief tegen aanwezige veldstammen?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Zijn Coryza-vaccins effectief tegen aanwezige veldstammen?

11-6-2020: 

Voor de aanpak van infectieuze Coryza (acute snot) is vaccinatie een belangrijk middel. Maar de effectiviteit van een vaccinatie hangt af van het type veldstam dat actief is en Coryza veroorzaakt. Uit eerder onderzoek bleek dat er meerdere veldstammen rondzweven in Nederland. Beschermen de huidige beschikbare vaccines wel tegen deze aanwezige veldstammen? Vervolgonderzoek in 2020 geeft hopelijk antwoord op deze vraag.

Infectieuze Coryza is zeer besmettelijk, leidt tot ontstekingen aan de luchtwegen en komt geregeld voor in de leg- en vleessector. Het wordt veroorzaakt door de Avibacterium paragallinarum-bacterie (AVP). Een aandoening die de Nederlandse pluimveehouderij dus graag buiten de deur houdt. In opdracht van de pluimveesector voerde GD daarom een veterinair praktijkonderzoek uit naar de genotypen en serotypen van de AVP-veldstammen die Coryza veroorzaken.
Lees verder op de website van AVINED

Lees meer over Coryza

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.