PRRS de baas

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

PRRS de baas

9-7-2020: 

De PRRS-scan is een overzicht waarop alle uitslagen van gepoolde PRRS-PCR-onderzoeken worden samengevat. De scan is daarmee een eenvoudig hulpmiddel om de PRRS-status van uw bedrijf te bepalen.

De PRRS-scan geeft u inzicht in de PRRS-status op uw bedrijf. Deelnemers kunnen door herhaald onderzoek de status van het bedrijf verhogen, zie onderstaand figuur. De scan is een hulpmiddel dat informatie levert om de PRRS-status van het bedrijf te evalueren en u in de gelegenheid stelt uw bedrijfsmanagement hierop aan te passen. GD kan u adviseren bij de vertaalslag van een uitslag naar een advies.

PRRS-scan


Wat levert de PRRS-scan nog meer op?

De PRRS-scan levert u in één oogopslag meerdere resultaten; niet alleen uw eigen bedrijfsuitslagen en uw bedrijfsstatus, maar ook de geanonimiseerde status en testresultaten van alle andere deelnemers (zie het voorbeeld op deze webpagina). Dit alles wordt op één pagina samengebracht.

 

Maar hoe werkt dat dan?
Als er in een bepaalde maand minimaal dertig bloedmonsters zijn getest in de PRRS-PCR, wordt op grond van de beschikbare uitslagen een geactualiseerde PRRS-status berekend. De behaalde status vervalt als er vijf maanden niet ingezonden is of als er positieve monsters zijn gevonden. Het statusoverzicht kunt u op VeeOnline opvragen. Er is gekozen voor minimaal dertig bloedmonsters, omdat daarmee de steekproef voldoende groot is om het PRRS-virus te vinden. Met deze hoeveelheid monsters is aan te tonen dat zeer waarschijnlijk minder dan 10 procent van de varkens besmet is en dit is voor PRRS een belangrijk uitgangspunt.

 

Welke dieren bemonsteren?
U kunt beginnen bij de gespeende biggen. Dat geeft zowel een beeld van de virusuitscheiding door de zeugenstapel als van interne circulatie binnen het bedrijf die uit andere (externe of interne) bronnen komt.

 

Waarom virustesten?
Door te testen op virus is er direct in beeld of er virus aanwezig is in de biggen die geleverd worden en kan bovendien bepaald worden welk virustype aanwezig is. De typering van het virus is niet standaard een onderdeel van de PRRS-scan, maar u kunt daar wel voor kiezen. Door een virus-sequentie uit te voeren kan namelijk onderscheid gemaakt worden tussen veld- en vaccinvirussen en kan bovendien bepaald worden of het virus identiek is aan virussen die eerder op het bedrijf aanwezig waren. 

 

Wat is de waarde van herhaling van de PRRS-scan?
Door de PRRS-scan te herhalen kunt u de status van uw bedrijf beter in beeld krijgen. Uitvoering van de PRRS-scan om de vier maanden geeft een betrouwbaar beeld van de PRRS-status. U levert daardoor ook het bewijs dat de status over langere tijd vastgehouden kan worden of u onderkent tijdig dat de status van uw bedrijf gewijzigd is. Een status kan ook beïnvloed worden door een circulerend intern virus of een virus dat van buiten wordt binnengebracht. Door de scan regelmatig uit te voeren kunt u bovendien ook eens structurele aanpak van PRRS op uw bedrijf handen en voeten geven.

 

Dit artikel is verschenen in het GD-magazine Varken, klik hier om het artikel als pdf te downloaden.

 

Meer over PRRS en de aanpak ervan

PRRS-scan

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.