Monitoring op westnijlvirus: helpt u mee middels gratis diagnostiek?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Monitoring op westnijlvirus: helpt u mee middels gratis diagnostiek?

10-5-2022:  Westnijlvirus (WNV) is in 2020 voor het eerst in Nederland aangetoond in zowel wilde vogels, muggen als een beperkt aantal (acht) mensen. Ondanks dat we op dit moment inschatten dat de kans klein is dat muggen ziekteverwekkers zoals WNV overdragen op mensen en paarden, wordt de komende jaren op diverse manieren geprobeerd om WNV circulatie zo vroeg mogelijk op te sporen. Hierbij kunnen paarden, door het onderzoeken van bloedmonsters van paarden met neurologische verschijnselen, een belangrijke rol spelen.

Als paardenhouder kunt u bijdragen aan dit onderzoek naar WNV. Heeft u tijdens het transmissieseizoen (mei t/m november) een paard met neurologische verschijnselen? Laat uw dierenarts dan een serumbloedmonster insturen naar GD. Dit wordt gratis onderzocht op antistoffen tegen WNV, in het kader van uitsluitingsdiagnostiek. Deze diagnostiek wordt middels een ministeriële subsidie gefinancierd. Monsters insturen kan van mei tot en met november, de periode dat de muggen actief zijn (het zogenoemde vectorseizoen).

WNV is aangifteplichtig: daarom moeten positieve resultaten worden bevestigd door WBVR en aan de NVWA worden doorgegeven. Het paard is echter een zogenaamde ‘dead-end host’, dus positieve bevindingen hebben géén gevolgen voor de desbetreffende paarden en locaties waar de paarden gehouden worden.

Let op: om als dierenarts de kosten van de WNV-diagnostiek vergoed te krijgen, dient u een speciaal inzendformulier te gebruiken, deze kunt u vinden op: www.gddiergezondheid.nl/wnv
 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.