Nu inspecteren op jacobskruiskruid loont

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Nu inspecteren op jacobskruiskruid loont

6-5-2022: 

Op de meeste plekken lopen de koeien weer buiten. We zagen het afgelopen jaar veel jacobskruiskruid op onder andere wegbermen, bosranden, dijken en op natuurterreinen. Wanneer koeien deze giftige plant opnemen, kunnen diergezondheidsproblemen ontstaan. Soms waait er zaad in een weiland en dan ontkiemt jacobskruiskruid in uw land. Het is dan ook goed om het weiland te controleren en deze plant te verwijderen.

Jacobskruiskruid is een tweejarige plant, in het eerste jaar vormt zij een tamelijk onopvallend rozet en in het tweede jaar gaat de plant groeien en bloeien. Jacobskruiskruid heeft in de zomer opvallende gele bloemen. De beheersing is het meest effectief voor de bloeifase en zaadproductie.

Controleren van percelen

Het is van belang percelen, ongeveer vanaf juni, een keer per week te controleren. In het voorjaar kunt u de planten al verwijderen, u herkent ze aan de rozetvorm. De planten kunnen worden verwijderd door te frezen, schoffelen en uit de grond te trekken, voordat ze zaad vormen. Als de plant wordt gemaaid of verwijderd vóór de zaadproductie, dan heeft u het volgende jaar minder jacobskruiskruid op de percelen. Zaad dat in de bodem ligt, blijft jarenlang kiemkrachtig. Controle over opeenvolgende jaren kan nodig zijn om de plant volledig te verwijderen. De volwassen plant is ongevoelig voor herbiciden en kan alleen bestreden worden door de plant geheel te verwijderen.

Droogte gunstig voor jacobskruiskruid 

In goed onderhouden en bemest grasland met een dichte zode heeft de plant nauwelijks kans. De planten ontkiemen vooral op zandige kale plekken in het land. Ze kunnen heel goed tegen warmte en droogte. De droge en hete zomers van 2019 en 2020 waren dus heel geschikt voor het vermeerderen van jacobskruiskruid. Soms is maaien, maaisel verwijderen, omploegen, bemesten en opnieuw met gras inzaaien het meest praktische alternatief.

Meer informatie over jacobskruiskruid

jacobskruiskruid rozet

In het voorjaar is de plant te herkennen aan de rozetvorm.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.