Kalverdiarree: vanaf nu andere diagnostiek voor coccidiose en giardiose

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Kalverdiarree: vanaf nu andere diagnostiek voor coccidiose en giardiose

4-8-2022: 

Diarree bij kalveren kan een parasitaire oorzaak hebben, zoals Eimeria of Giardia. Deze komen vooral voor bij kalveren van 1 tot 3 maanden oud. De diagnose is te bevestigen via mestonderzoek. GD heeft hiervoor sinds kort een andere methode, die meer informatie levert en sneller is.

Sinds 1 mei geven we bij het onderzoek naar Eimeria (de parasiet die coccidiose veroorzaakt) in plaats van alleen een semi-kwantitatieve uitslag (geen/weinig/veel coccidiën) ook aan welke Eimeria-typen gevonden zijn en in welke verhouding (%). Dan weet je of het daadwerkelijk ziekmakende types betreft en dus of de gevonden Eimeria-soorten een verklaring kunnen zijn voor de klachten. Òf dat je wellicht verder moet zoeken naar een andere oorzaak. In hetzelfde mestmonster kijken we ook naar Giardia. Eimeria en Giardia treffen immers kalveren van vergelijkbare leeftijd.

Nieuw monsterbuisje met veel voordelen

buis mestonderzoekVoor een snellere uitslag gebruiken we voor dit onderzoek een nieuw type monsterbuisje met een handige dipper voor de monstername. In een laboratorium een stuk schoner en gemakkelijker dan de handschoen met mest! Maar nog mooier: in het buisje zit een medium waarin een deel van de voorbewerking al plaatsvindt. Hierdoor is de doorlooptijd van het onderzoek wat korter en is het monster minder afhankelijk van de bewaartemperatuur. Ook worden de Giardia-cysten meteen goed geconserveerd, waardoor de kans dat onze lab-medewerkers ze aantreffen groter wordt. 

Let op: na 1 september is mest voor Eimeria- en Giardia-onderzoek alléén nog in het nieuwe buisje in te sturen. Je dierenarts weet ervan: onze GD-relatiebeheerders hebben inmiddels bijna alle dierenartsenpraktijken bezocht met samples en meer informatie. Vraag hem of haar er gerust naar.

Lees hier een artikel uit Herkauwer: Giardia en Coccidiose: een sta-in-de-weg

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.