Meer licht voor meer melk

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Meer licht voor meer melk

31-1-2023: 

Licht beïnvloedt de melkproductie, voeropname en vruchtbaarheid, vooral in de wintermaanden. In deze periode wordt het natuurlijke lichtniveau meestal niet bereikt via de aanwezige verlichting.

Op bedrijven waar de daglengte met behulp van kunstlicht tot maximaal 18 uur wordt verlengd stijgt de melkproductie (1,9 kg per koe/dag) en neemt de drogestofopname toe. Deze bedrijven hebben ook een hoger percentage non-return, een lagere tussenkalftijd en minder inseminaties per koe. Ook zorgt een langere daglengte voor meer rust in de stal. Koeien zullen hierdoor meer gaan liggen.

Belangrijk hierbij is dat de lichtintensiteit op koeniveau, tijdens deze periode voldoende hoog is (>150 lux). Hang de verlichting op ongeveer 3 meter hoogte. Een donkere periode van minimaal 6 uur is wel aan te raden. Gebruik daarom een tijdsklok voor het in- en uitschakelen van de verlichting.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.