Update IBR-uitbraken in Noord-Nederland

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Update IBR-uitbraken in Noord-Nederland

1-3-2023:  In januari berichtte Royal GD dat er in een klein gebied in Noord-Nederland acht IBR-vrije melkveebedrijven waren die binnen korte tijd te maken kregen met een IBR-besmetting. Sindsdien zijn er in het betreffende gebied nog geen nieuwe bedrijven met een infectie bijgekomen.

Bij het maandelijkse bewakingsonderzoek via tankmelk zijn in februari geen verdere tankmelkomslagen aangetoond op vrije bedrijven. Al is niet uitgesloten dat er in maart nog tankmelkomslagen zullen volgen, door de inzet van vaccinatie en aanscherping van hygiëneprotocollen lijkt de uitbraak in het gebied tot stilstand te zijn gebracht.

Verspreid over de rest van Nederland zijn er dit jaar wel enkele andere vrije bedrijven besmet geraakt, maar voor zover wij weten is er daarbij geen relatie met het cluster in het noorden van het land. Af en toe een bedrijf dat de IBR-vrijstatus verliest hoort er helaas bij zolang het IBR-virus nog in Nederland aanwezig is. Te hopen valt dat door de hernieuwde aandacht voor IBR de naleving van hygiënevoorschriften een blijvende maatregel is (onder andere gebruik van schone, eigen bedrijfskleding en -laarzen en schone materialen) en dat dierenartsen bij de geringste twijfel bij klinische verschijnselen neusswabs insturen naar GD. Snelle detectie van een besmetting verkleint de kans op verspreiding van virus.

drs. Frederik Waldeck, dierenarts rundvee

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.