Vaccinatietraject vogelgriep gaat door met twee vaccins

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Vaccinatietraject vogelgriep gaat door met twee vaccins

21-3-2023:  Twee nieuwe vaccins tegen hoogpathogene vogelgriep zijn effectief gebleken in een eerste experimentele proef onder gecontroleerde omstandigheden uitgevoerd door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). Het onderzoek heeft plaats gevonden in opdracht van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Belangrijk is dat de vaccins pluimvee in het lab niet alleen bescherming gaven tegen ziekteverschijnselen, maar ook verspreiding van het vogelgriepvirus tegengaan. Lees het hele artikel op de website van Rijksoverheid

Veldproef

De minister laat in de Kamerbrief ook weten dat hij heeft besloten om beide vectorvaccins (HVT-vaccins) in de veldproef te onderzoeken, omdat deze in de vaccinproef bij WBVR voldoende effectief bleken te zijn in het voorkomen van virustransmissie. Deze vaccins zijn geschikt voor kippen en de keuze is gemaakt de veldproef uit te voeren op één of twee legpluimveebedrijven. De legsector is een grote sector in Nederland, en er zijn ook veel uitbraken geweest op dit type bedrijven. Bovendien zou een goed vaccinatieprogramma in de legsector perspectief kunnen bieden voor de vrije-uitloopsector.

In september 2022 is Royal GD, samen met de Faculteit Diergeneeskunde, WBVR en Wageningen University and Research (WUR), gestart met de uitwerking van een proefopzet en de voorbereidingen voor de veldproef. We verwachten dat alle voorbereidingen en vergunningtrajecten, mits de noodzakelijke gegevens van derden op tijd zijn aangeleverd, in de zomer zijn afgerond en dat de veldproef dan daadwerkelijk kan starten. De proef zelf duurt meer dan een jaar, onder andere om een beeld te krijgen hoelang kippen na vaccinatie nog immuun zijn. De resultaten komen gedurende de looptijd van de veldproef, de eerste resultaten over de effectiviteit hopelijk einde van dit jaar. Gegevens over de duur van de immuniteit komen in 2024 en 2025 beschikbaar.

Meer over vogelgriep

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.