Wanneer komt Besnoitiose naar Nederland?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Wanneer komt Besnoitiose naar Nederland?

23-3-2023: 

Besnoitiose is al meer dan honderd jaar aanwezig in Portugal, Spanje en Zuid-Frankrijk. Sinds vijftien jaar is er een duidelijke opmars van Besnoitiose. Het aantal met besnoitiose besmette runderen in België is in de afgelopen jaren flink gestegen, als gevolg van import van dieren die besmet bleken te zijn. Besnoitiose komt met name voor onder vleesvee, maar ook bij melkvee zijn gevallen bekend.

Besnoitiose wordt veroorzaakt door de parasiet Besnoitia besnoiti. Bloedzuigende insecten verspreiden het. Een andere besmettingsroute is het hergebruik van injectienaalden. De gemiddelde tijd tussen de besmetting en uitbreken van de ziekte is dertien dagen, soms oplopend tot twee maanden.

Symptomen

De eerste acute symptomen die op een besmetting wijzen zijn heel algemeen, namelijk een sloom dier dat slecht vreet, vermagert en hoge koorts krijgt. De tweede ontwikkelingsfase treedt vier tot acht weken na besmetting op. Pas dan ontstaan de cysten (holtes gevuld met vocht). Deze cysten zijn vooral te zien als witte puntjes op het hoornvlies of in het slijmvlies van de schede. Door de vermeerdering komen de parasieten in de bloedbaan terecht en kunnen er door vochtophoping verdikkingen in gewrichten optreden. Bij cysten vlak onder de huid ontstaan er verdikkingen waarop de haren uitvallen.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Besnoitiose komt op het bedrijf door import van vee. Controleer geïmporteerde dieren op huidafwijkingen voordat de aankoop van kracht wordt en voer bloedonderzoek uit. Besnoitiose is niet te bestrijden met medicijnen. De enige manier om ervan af te komen is ervoor zorgen dat geen besmette dieren worden aangekocht en vliegen geen kans krijgen. Voorzie weidend vee daarom van vliegenwerende oorflappen of gebruik pour-on-middelen.


Lees meer over Besnoitiose

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.