Biogashub van boer naar bedrijf vandaag geopend ‘met een knal’

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Biogashub van boer naar bedrijf vandaag geopend ‘met een knal’

21-4-2023: 

Met een luide ‘groene’ knal is vandaag de biogashub van vijf melkveehouders uit buurtschap Oxe (Deventer) officieel in gebruik genomen. ‘Oxe Geeft Gas’, een samenwerking tussen vijf melkveehouders en drie bedrijven, produceert en levert biogas dat is gemaakt van de koeienmest op deze vijf melkveebedrijven. Met dit duurzame alternatief voor aardgas worden branchegenoten Royal GD en ForFarmers middels een directe pijplijn van het boerenerf naar hun bedrijven enkele kilometers verderop voorzien van biogas. Royal GD verwarmt er zo hun kantoor mee. ForFarmers benut het biogas door de stoomketel in de fabriek ermee te verhitten.

V.l.n.r: Gilbert Jacobs (MST B.V.), Erwin Flierman (Gerrit Flierman B.V.), René Cornelissen (CCS Energieadvies), Pieter Wolleswinkel (ForFarmers), deelnemende boeren van Oxe geeft gas Jan Willem Beekhof, Lennard Lamberts, Hans Nijkamp, Christian Muilerman, Rick Schoneveld en Kris van Malderen (GD)

Hans Nijkamp, melkveehouder en initiatiefnemer van Oxe Geeft Gas: “We zijn trots om zo een praktische en positieve bijdrage te leveren aan de energietransitie. Als vijf boeren leveren wij met elkaar circa 1 miljoen kuub biogas aan de industrie. Mest is op deze manier geen afvalstroom maar een energiebron. Op onze vijf bedrijven wordt de mest in de monomestvergister voor een deel omgezet in biogas. Die leveren we rechtstreeks via een pijplijn aan onze branchegenoten GD en ForFarmers. Het andere deel is droge meststof, wat weer een alternatief is voor kunstmest. Een schoolvoorbeeld van kringlooplandbouw.”

Pieter Wolleswinkel, CEO ForFarmers: “Verduurzamen doe je niet alleen, daar is Oxe Geeft Gas een treffend voorbeeld van. Samen sluiten we kringlopen en samen werken we aan een duurzame toekomst van onze sector. De deelnemende boeren zijn op een positieve manier betrokken en zijn onderdeel van de oplossing van de energietransitie waar we middenin zitten. Wij vinden het daarnaast extra bijzonder dat wij zo kunnen samenwerken met onze klanten. Wij leveren het voer voor de koeien die de productie van dat voer zelf mogelijk hebben gemaakt. 

Kris van Malderen, Directeur GD: “Wij kunnen met recht zeggen dat wij warm worden van boeren. Niet alleen omdat wij dag in dag uit met boeren werken aan de gezondheid van de dieren, maar nu ook letterlijk, want dankzij het biogas uit Oxe verwarmen wij ons kantoor in Deventer. Hoe lokaal kun je je energie krijgen? Een voorbeeld voor velen!”

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.