Interessant onderzoek over behandeling zoolzweren en wittelijnaandoeningen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Interessant onderzoek over behandeling zoolzweren en wittelijnaandoeningen

4-4-2023: 

Klauwaandoeningen, zoals zoolbloedingen, witte lijn aandoeningen (LH) en zoolzweren zijn veel voorkomende oorzaken van kreupelheid. In Engeland is onderzoek gedaan naar de meest effectieve behandeling hiervoor. Hierbij is gekeken naar het herstel van witte lijn aandoeningen en zoolzweren bij recente kreupelheid veroorzaakt door deze aandoeningen.

Op vijf bedrijven zijn de koeien iedere 14 dagen gescoord en in het onderzoek meegenomen als zij plotselinge kreupelheid (dus niet chronisch) en een zoolzweer of witte lijn aandoening aan één klauw vertoonden, terwijl zij de twee keer daarvoor goed waren.

Na het normale bekappen werd één van de vier onderstaande behandelingen uitgevoerd:

 1. bekappen;
 2. bekappen + blokje onder de binnenklauw;
 3. bekappen + gebruik van een pijnstiller/ontstekingsremmer (NSAID);
 4. bekappen, blokje en gebruik van een pijnstiller/ontstekingsremmer (NSAID) .

De evaluatie van de behandeling is gebaseerd op een locomotiescore op dag 35, door een derde persoon die niet wist welke behandeling was toegepast.  Gebaseerd op de locomotiescore was het aantal genezen koeien 11 van de 45 (24.4%) na alleen bekappen, 14 van de 39 (35.9%) na bekappen + blokje, 12 van de 42 (28.6%) na bekappen en gebruik van een pijnstiller/ontstekingsremmer en 23 van de 41 (56.1%) na bekappen + blokje en gebruik van een pijnstiller/ontstekingsremmer. 

Uit dit onderzoek blijkt dat het verschil tussen bekappen (behandeling 1) en bekappen + blok + gebruik van een pijnstiller/ontstekingsremmer (behandeling 4)  significant is. Een combinatiebehandeling leidt dus tot betere resultaten.
In de analyse is verder rekening gehouden met het bedrijf, het lactatiestadium, de grootte van de laesie, het seizoen en de klauwverzorger. Dit werk suggereert dat de kans op genezing wordt gemaximaliseerd met een NSAID behandeling in combinatie met bekappen en een blokje onder de binnenklauw en dan vooral bij acute kreupelheid en niet te ernstige gevallen.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.