Rhinopneumonie-uitbraak in Oliva beheerst door goede maatregelen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Rhinopneumonie-uitbraak in Oliva beheerst door goede maatregelen

5-4-2023: 

Na de rhinopneumonie-uitbraak twee jaar geleden in Valencia, sloeg het equine herpesvirus type 1 (EHV-1) afgelopen 21 februari weer toe in Spanje. Dit keer op een internationaal springconcours in Oliva. Vier paarden met koorts werden positief getest op EHV-1, de belangrijkste oorzaak van rhinopneumonie. Men slaagde erin deze uitbraak goed te beheersen, mede dankzij de maatregelen die de FEI na Valencia heeft genomen. 

Nog negen paarden met meer of minder duidelijke zenuwverschijnselen werden naar een kliniek in Valencia gebracht. De stal van de vier geïnfecteerde dieren werd onmiddellijk geïsoleerd en de locatie in Oliva, waar nog 103 paarden verbleven, gesloten. Alle paarden werden opvolgend getemperatuurd en getest op EHV-1. 

In quarantaine
In totaal deden bijna duizend paarden mee aan het evenement in Oliva. Alle paarden die al naar huis waren, werden geblokkeerd in de FEI database. Zij moesten thuis in quarantaine en mochten er pas uit na goedkeuring door een dierenarts en de FEI op basis van temperatuurgegevens en testresultaten. Tot op heden zijn slechts drie teruggekeerde paarden positief getest op EHV-1, waaronder twee Nederlandse dieren. Inmiddels zijn bijna 500 paarden al weer gedeblokkeerd in de FEI database.

Niet verder verspreid
Op 17 maart zijn alle maatregelen in Oliva opgeheven en konden de daar nog aanwezige paarden naar huis. Er zijn geen aanwijzingen dat het virus verder is verspreid.
Alle maatregelen die de FEI geïmplementeerd heeft na Valencia, hebben bijgedragen aan het beheersen van deze uitbraak. Vooral de implementatie van en het verplichte gebruik van de FEI Horseapp waren van belang voor tijdige informatie-uitwisseling en management van de situatie.

 

Lees meer over de FEI Horseapp

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.