Waarom OST-pakket paard voor onderzoek naar insulinedysregulatie

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Waarom OST-pakket paard voor onderzoek naar insulinedysregulatie

4-4-2023: 

Bij het Equine Metabool Syndroom (EMS) is er sprake van insulinedysregulatie waardoor er een groter risico is op hoefbevangenheid. EMS gaat verder vaak gepaard met een abnormaal verdeelde vetopslag. EMS wordt veroorzaakt door een combinatie van management (voeding) en erfelijke aanleg. Met name sobere rassen, zoals Welsh-pony’s, de Andalusiër en de Shetlander, hebben vaker last van insulinedysregulatie. 

Sinds een paar jaar beschikt GD over het praktisch goed uitvoerbare OST (Oral Sugar Test)-pakket, dat door paardendierenartsen aangevraagd kan worden. Met het OST-pakket wordt bepaald of er sprake is van insulinedysregulatie. De monstername hiervoor is wellicht iets bewerkelijker dan bij het al langer bestaande EMS-pakket, maar het is een gevoeligere methode. Het OST-pakket is namelijk gebaseerd op een ‘dynamische test’ waarbij de insulinerespons op een orale dosis koolhydraten wordt gemeten. Hiervoor wordt KARO light syrup gebruikt (artikel VDGEB089 in de GD Webshop).
Deze procedure bootst een natuurlijk voorkomend verloop van de insulinerespons na zoals die optreedt na het eten van (veel) krachtvoer of voedzaam gras. Op 75 minuten na het toedienen van de siroop (dit kan de eigenaar doen met een ingeefspuit) wordt bloed afgenomen (NaF + heparine). 
Het OST-pakket bevat zowel een insuline- als glucosebepaling in het bloed. De insulinewaarde geeft aan of er sprake is van een insulinedysregulatie en de glucosewaarde laat zien of de siroop wel (volledig) is opgenomen. Dit geeft een extra controle op de betrouwbaarheid van de bepaling.
 
Meer weten over EMS en OST

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.