Hoe bied je pas geboren kalveren de beste kans op een gezonde groei?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Hoe bied je pas geboren kalveren de beste kans op een gezonde groei?

3-8-2023: 

Wist je dat een pasgeboren kalf voor zijn afweer vooral afhankelijk is van biest? Alle kalveren  hebben antistoffen nodig om zich te kunnen beschermen tegen allerlei ziekteverwekkers. Een kalf is in de eerste periode van zijn leven afhankelijk van de antistoffen die aanwezig zijn in de biest die hij krijgt meteen na de geboorte. Met name de eerste biest bevat veel beschermende antistoffen. De darmen van een kalf kunnen alleen in de eerste 24 uur na de geboorte goed antistoffen opnemen. Hoe eerder de biest wordt gegeven, hoe beter de antistoffen worden opgenomen. Geef ieder kalf, maar zeker ook een zwak geboren kalf, daarom zo snel mogelijk de eerste biest. 

Kalveren die te weinig antistoffen hebben binnengekregen omdat de biest onvoldoende antistoffen of te veel bacteriën bevatte (hygiëne), te laat is gegeven, of omdat er te weinig is gegeven, hebben een grotere kans op problemen zoals diarree. Zowel de kwaliteit van de biest als de hoeveelheid verstrekte biest zijn daarom van belang. Kalveren die op jongere leeftijd problemen hebben gehad, lopen een achterstand op, wat zich later onder andere kan uiten in een hogere afkalfleeftijd als vaars. 

Inzicht in het biestmanagement en een goede opname van antistoffen uit biest is daarom van groot belang om (zwak) geboren kalveren een goede kans te bieden en problemen, zoals diarree, luchtwegproblemen, zwakte en sterfte te voorkomen. 

Meer informatie over biest

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.