De invloed van remmende factoren op de koperopname in melkkoeien

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

De invloed van remmende factoren op de koperopname in melkkoeien

13-8-2024: 

Koper is een essentieel spoorelement voor melkkoeien. Het is cruciaal voor tal van lichaamsfuncties, zoals de vorming van rode bloedcellen, het immuunsysteem en de activiteit van verschillende enzymen. Als een koe teveel koper binnenkrijgt, kan het echter ook giftig zijn. Dit kan niet alleen gebeuren als er teveel koper in het rantsoen zit, maar ook wanneer er in het voer weinig elementen zitten, die de opname van koper in de darmen afremmen.

Molybdeen en zwavel zijn de belangrijkste remmende factoren in het rantsoen. Het is daarom belangrijk om het rantsoen op deze remmende factoren aan te passen. Ook de pH-waarde in de voormagen van koeien beïnvloedt de koperopname. Daarom is het belangrijk om alert te zijn op het optreden van verstoringen van de pH van de pens. De kopervoorziening van koeien kan worden gevolgd door het analyseren van melk-, bloed- of levermonsters. De meest betrouwbare indicator voor de koperstatus van koeien is het kopergehalte van de lever. Door inzicht te hebben in de remmende factoren en hier adequaat op te reageren, kunnen veehouders zorgen voor een optimale koperstatus van de koeien.

Meer over koper

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.