Voorkom uitbraak Klebsiella (én E. coli)

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Voorkom uitbraak Klebsiella (én E. coli)

13-8-2024: 

Er worden door melkveehouders veel verschillende soorten ligboxstrooisel gebruikt; naast de gangbare ligboxbedekkingen als zaagsel, (gehakseld) stro en mortels van bijvoorbeeld stro, kalk en water, wordt ook vaak gebruikgemaakt van de dikke fractie van de mest. Ook bijvoorbeeld paardenmest en stropellets worden als strooisel gebruikt. Als de omstandigheden voor bacterievermeerdering gunstig zijn, kunnen (omgevingsgebonden) mastitisverwekkers zich in groten getale vermenigvuldigen.

Eens te meer is er een behoefte aan het kwantificeren van de infectiedruk in het ligbed van het melkvee. Hiervoor heeft GD het strooiselonderzoek, waarbij ligboxstrooisel (van ligbed en/of voorraad) onderzocht kan worden op de aanwezigheid van de omgevingsgebonden mastitisverwekkers Klebsiella spp. én E. coli. Bij de uitslag is een overzichtelijke tabel opgenomen, waarin op basis van internationaal literatuuronderzoek afkapwaarden vastgesteld zijn voor aantallen van mogelijke mastitisverwekkers in de verschillende soorten ligboxbedekkingen. Op basis van het aantal kolonievormende eenheden per gram materiaal (kve/g) wordt onderscheid gemaakt in de toekenning goed, dubieus of onvoldoende.

Praktisch advies voor gebruik van de dikke fractie van de mest is om geregeld dunne laagjes te laten aanbrengen (in plaats van eens per week een dikke laag), waardoor het drogestofgehalte snel toeneemt door het indrogen van het materiaal aan de lucht. Op deze manier blijft het ligbed schoon en droog en komt de uierhygiëne niet in het geding.

Het monsternamepakket voor strooiselonderzoek met daarin het materiaal voor twee monsters (artikelcode VDGEB068), bestelt u eenvoudig via de GD-webshop. Voor het uitgevoerde strooiselonderzoek (artikelcode 10567) worden kosten per monster (opslag en/of ligbox) in rekening gebracht.

Meer tips

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.