Brucellose

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Brucellose

Brucella Suis is een meldingsplichtige ziekte volgens de uitvoeringsverordening (EU) 2018/1882 van Animal Health Regulation (AHR) (EU) 2016/429). Elke verdenking de ziekte dient te worden gemeld bij de NVWA. De NVWA heeft vanaf de melding de regie. Voor meer informatie over de regelgeving, beleids- en/of bestrijdingsdraaiboeken en melden kijk op:

Direct naar:

Verschijnselen

Besmette zeugen kunnen gaan verwerpen en bij beren kunnen infecties ontstaan aan de testikels, met als gevolg dat beide geslachten onvruchtbaar kunnen worden.

Oorzaak

Brucellose wordt veroorzaakt door de bacterie Brucella suis.
Brucella suis wordt vooral overgedragen via geslachtelijk verkeer. Een dier dat aborteert als gevolg van Brucella suis, scheidt grote hoeveelheden bacteriën uit, waarmee andere dieren kunnen worden besmet. Wilde hazen kunnen de besmetting overbrengen.

Schade

Een brucellose-uitbraak kan forse schade veroorzaken door onvruchtbaarheid. Momenteel komt brucellose niet voor in Nederland. Wanneer er een uitbraak is, worden alle besmette en van besmetting verdachte dieren geruimd.

Gevolgen voor de mens

Brucellose is een zogenaamde zoönose, een dierziekte die ook bij mensen ziekteproblemen kan veroorzaken, met griepachtige verschijnselen, abortus en lymfklierontsteking.

Terug naar het begin van dit artikel

Diagnose van Brucellose


Door middel van sectie en bloedonderzoek kan de diagnose worden gesteld. Bij bloedonderzoek kunnen kruisreacties optreden met andere bacteriën. 
In Nederland is het niet verplicht om Brucellose-onderzoek bij export uit te voeren. Bij KI-beren is het testen op Brucellose bij varkens wel verplicht.

Risicofactoren voor Brucellose


Brucellose bij varkens, veroorzaakt door de bacterie Brucella suis, wordt vooral overgedragen via geslachtelijk verkeer. In het verleden werd Brucellose verspreid door dekberen die van het ene naar het andere zeugenbedrijf werden gebracht. Vandaar dat KI-beren nog steeds verplicht worden onderzocht op Brucellose.

Aanpak van Brucellose


KI-beren worden onderzocht op antistoffen tegen Brucellose.
In geval van een uitbraak of een verdenking op een varkensbedrijf zijn de NVWA draaiboeken uitgangspunt en zijn de dan geldende regelgeving en de instructie van NVWA leidend.

Terug naar het begin van dit artikel 

De rol van GD bij Brucellose


Op het laboratorium van GD kan door bloedonderzoek vastgesteld worden of varkens antistoffen tegen Brucellose hebben.

Bloedmonsters worden genomen:
  • voordat de beer op een quarantainestal van een KI-station wordt aangevoerd
  • tijdens het verblijf in de quarantainestal 
  • jaarlijks ter controle van beren die op KI-stations aanwezig zijn en bij beren die worden afgevoerd van het station

Aangifteplicht

Brucella Suis is een meldingsplichtige ziekte volgens de uitvoeringsverordening (EU) 2018/1882 van Animal Health Regulation (AHR) (EU) 2016/429). Elke verdenking de ziekte dient te worden gemeld bij de NVWA. De NVWA heeft vanaf de melding de regie. In geval van een verdenking op Brucellose op een varkensbedrijf, bezoekt een specialistenteam het bedrijf. Dat team bestaat uit de eigen dierenarts van het bedrijf en dierenartsen van de NVWA en GD.

Voor meer informatie over de regelgeving, beleids- en/of bestrijdingsdraaiboeken en melden kijk op:

Terug naar het begin van dit artikel 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.