Psittacose

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Psittacose

​Psittacose of papegaaienziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia psittaci, die bij veel vogelsoorten voor kan komen in uitwerpselen, snot en oogvocht. De verschijnselen die vogels kunnen vertonen zijn oog- en neusuitvloeiing, diarree en verminderde eetlust. Vogels kunnen de bacterie ook bij zich dragen en uitscheiden zonder hier zelf ziek van te zijn (dragers).

Mensen kunnen geïnfecteerd raken door het inademen van stofdeeltjes van opgedroogde besmette ontlasting, oog- en neusuitvloeiing of via contact met karkassen of veren van besmette vogels. De verschijnselen van psittacose kunnen heel divers zijn, van griepachtige klachten tot uitgebreide longontsteking met orgaanschade.


Preventie van Psittacose

Vermijd direct contact met mogelijk besmette vogels zoveel mogelijk, gebruik hiervoor handschoenen en beschermende kleding. Voorkom bovendien het inademen van stofdeeltjes door gebruik van mondkapjes, goede afzuiging en ventilatie en nat schoonmaken van hokken.

Bij gezelschapsvogels is het goed om de vogel te laten onderzoeken op de bacterie voordat die in huis komt.

Veterinair dossier

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.