Hokbevuiling

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Hokbevuiling kan allerlei oorzaken hebben. Een groot deel van de mogelijke oorzaken kan gevonden worden in de omgeving van het varken. Het kan bijvoorbeeld komen door een hokuitvoering (obstakels in ligplaats, ligplaats niet groot genoeg, te kleine mestruimte, geen goede drainage bij ligplaats, geen goede indeling van het hok) of het klimaat in de stal (te hoge temperaturen of juist tocht bij de ligplaats). Daarbij zijn nog een aantal overige factoren te noemen zoals diarree of overbevolking. 


 


Goed mestgedrag bij varkens begint dus al bij de hokuitvoering. Maar hier is vaak niet meer veel aan te veranderen op het moment dat deze al gebouwd is. Welke acties kunnen dus nog ondernomen worden in een bestaande stal om zoveel mogelijk het mestgedrag van varkens te sturen? Allereerst is het zaak om de ligplaats aantrekkelijk te maken voor varkens om op te gaan liggen. Bij opleg is het belangrijk dat de ligplaats een droge en warme plek is. Om het juiste liggedrag te stimuleren kan ervoor gekozen worden om bij de eerste dagen na opleg in te strooien en eventueel wat voer op de ligplaats te strooien. Bij opleg kunnen eventueel de rooster ook onaantrekkelijk gemaakt worden door ze nat te maken. Vaak is het beter om de ligruimte wat donkerder te maken en is het beter om afleidingsmateriaal boven het rooster te hangen i.p.v. boven de ligruimte. 


Soms kunnen “noppen” op roosters ook helpen om te voorkomen dat de varkens op de roosters gaan liggen (niet prettig om op te liggen). Toch heeft dit niet de voorkeur, omdat dit eventueel pootproblemen in de hand kan helpen en het bestaande probleem niet opgelost is. 


 


Bij het bouwen van een nieuwe stal kan al rekening gehouden worden met eventuele hokbevuiling. 


Belangrijk is om voldoende afstand te hebben tussen de ligplaats, voerbak en de mestruimte. 


Een smal en diep hok leent hier zich hier het beste voor. Daarbij is het belangrijk dat de dichte vloer voldoende helling heeft, zodat mest en urine goed naar de roosters afgevoerd worden. Houd de ligplaats (dichte vloer) in verhouding met het aandeel roostervloer zo klein mogelijk. Zorg voor een comfortabele temperatuur van de ligplaats. Een goed werkende vloerverwarming (eventueel verkoeling) is dus belangrijk. De ligplaats moet ook afgeschermd zijn van andere hokken in de afdeling. Een dichte afscheiding ter hoogte van de ligplaats is dan ook aan te raden. Zoals al eerder gezegd kan afleidingsmateriaal het beste boven de roosters gehangen worden, net als de drinknippels.


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.