Ontsmetten

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Ontsmetten

Voor de pluimveesector is een goede hygiëne enorm belangrijk. Een belangrijk aspect hierbij is het ontsmetten van stal en inventaris na iedere ronde. Het belang van een goede ontsmetting is met de invoering van het Plan van aanpak Salmonella en Campylobacter alleen maar toegenomen.


Werkwijze bij het ontsmetten van stallen en inventaris

Het ontsmetten van een stal is ruwweg in te delen in drie fasen: de voorbereiding, de ontsmetting zelf en de nazorg. Voordat u met ontsmetten begint, is het belangrijk dat de stal goed is gereinigd. Vet- en eiwitresten kunnen een negatieve invloed hebben op de werking van desinfectantia. Houd er bij de keuze van het ontsmettingsmiddel rekening mee of u de gewenste staltemperatuur kunt bereiken. In verband met de temperatuur kunt u in de winter het beste de inlaatopeningen ontsmetten voordat de stal wordt opgewarmd. Voor de desinfectie ook de afvoerputjes afsluiten. Bij het uitventileren van de restdampen trekt u anders lucht via de (besmette) afvoerputjes in de stal. Let bij het ontsmetten op uw veiligheid. Werk altijd met twee personen en zorg voor een gasmasker met juiste filterbus, handschoenen en een goed sluitend regenpak. Doe in verband met uw eigen veiligheid tijdens de werkzaamheden geen deuren op slot.

In het geval van een Mg-besmetting is het van belang aandacht te besteden aan het verwijderen van eierresten (in de stal, stalmateriaal en eierbewaarlokaal) voor aanvang van ontsmetten. In eimateriaal kan Mg namelijk lang overleven (6-18 weken).

Download het protocol voor reiniging en ontsmetting na een Mg-besmetting

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.