Minder melk door een verhoogd celgetal

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Een subklinische mastitis is een ontsteking van de uier zonder zichtbare verschijnselen (geen zichtbare afwijkingen aan melk of uier en geen ziekteverschijnselen). Een subklinische mastitis wordt gekenmerkt door een verhoogd celgetal en de aanwezigheid van een mastitisverwekker in het aangetaste kwartier. Een verhoogd celgetal heeft een duidelijk effect op de melkproductie: Hoe hoger het celgetal, hoe meer productieverlies. Maar om hoeveel productieverlies hebben we het eigenlijk?

Het celgetal van een gezond uier is lager dan 100.000 cellen per milliliter. Dieren met een verhoogd celgetal hebben een lagere melkproductie. Uit recent wetenschappelijk onderzoek (Hand et al. 2012) blijkt dat dieren met een celgetal van 200.000 cellen per milliliter, afhankelijk van de leeftijd en het lactatiestadium, per etmaal 0,35 tot 1,09 kilo minder melk geven dan dieren met minder dan 100.000 cellen per milliliter. Bij een celgetal van 2.000.000 cellen per milliliter gaven de dieren per etmaal 1,49 tot 4,70 kilo minder melk. Meer over de kosten van subklinische mastitis leest u in de herkauwer van september 2018


Lees meer over uiergezondheid

Lees meer over onze uiergezondheidsaanpak van GD

 

Geef mastitis geen kans!

Met Mastitis Tankmelk krijg je:

  • inzicht in de mastitiskiemen op jouw bedrijf
  • inzicht in de antibioticagevoeligheid van deze mastitiskiemen
Vertel me meer! 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.