Zoönosen en paarden

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

In Nederland is veel intensief contact tussen mensen en paarden. Hoewel bekend was dat een aantal ziektekiemen kan overgaan van paard naar mens, heeft onderzoek aangetoond hoe groot dat risico is. In 2013 en 2014 hebben namelijk zowel GD als het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad onderzoek gedaan naar mogelijk zoönotische ziekteverwekkers bij paarden en de risico's daarvan. Ze deden dit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Beide onderzoeksrapporten zijn in januari 2015 aan de Tweede Kamer aangeboden. Uit de risicobeoordeling van GD en CVI bleek dat de meeste ziekteverwekkers een laag risico vormen voor overdracht via paarden. Er is een aantal ziekteverwekkers geïdentificeerd waarbij het risico niet goed kon worden ingeschat omdat er nog niet genoeg kennis is om het risico te bepalen.

Aanbevolen is om nader onderzoek te doen naar cryptosporidium en Clostridium difficile en dit onderzoek gaat waarschijnlijk in 2017 starten. Verder bevelen de onderzoekers aan dat personen met een verlaagde afweer enige voorzichtigheid in acht nemen bij omgang met paarden. Ook wordt aangeraden de handen goed te wassen na contact met paarden en zo mogelijk contact met zieke paarden te vermijden.

Klik hier voor het eindrapport 

Zoönosen bij paarden

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.