Chihuahua met osteolyse teen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Een vijf jaar oude vrouwelijke, gesteriliseerde Chihuahua werd in de praktijk aangeboden voor onderzoek wegens progressieve zwelling en pijn aan de teen. Digitus 1 van de linker voorpoot was fors gezwollen, met op de röntgenfoto osteolyse van de distale falanx. De hond was verder in goede conditie en had een normale eetlust; bij klinisch onderzoek werden geen andere afwijkingen gevonden.

De teen werd geamputeerd en opgestuurd voor histopathologisch onderzoek. Een goed omschreven proces van 0.8 centimeter in diameter, gevuld met korrelig beige materiaal was aanwezig in het gebied van het nagelbed. Het proces leek macroscopisch geheel verwijderd. De histopathologie van het direct snijdbare proces vertoonde de aanwezigheid van een groot cysteus proces belijnd door goed gedifferentieerd meerlagig, geleidelijk verhoornend epitheel ter plaatse van het nagelbed. De dermis aangrenzend aan het proces vertoonde een matig cellulaire perivasculaire infiltratie door lymfocyten, plasmacellen en enkele mestcellen en eosinofiele granulocyten. De coupes van de gehele teen vertoonden, na ontkalking, atrofie van de distale falanx aangrenzend aan het proces en minimale perivasculaire ontsteking nabij het proces. Het beeld past bij een keratoacanthoom van het nagelbed.

Deze entiteit komt voor bij honden van alle leeftijden, zonder geslachts- of raspredispositie. Subunguale keratoacanthomen zijn goedaardige tumoren die ontstaan vanuit het nagelbed epitheel, waardoor de nagel vaak vergroot en/of afwijkend van vorm is. Op de röntgenfoto is meestal osteolyse van de distale falanx te zien. Klinisch wordt bij een dergelijk beeld (toenemende zwelling ter hoogte van het nagelbed, pijn en osteolyse van de distale falanx) vaak aan een maligniteit gedacht. Teenamputatie is curatief. Klinische differentiaaldiagnoses zijn onder andere subunguaal melanoom, subunguaal plaveiselcelcarcinoom en ontstekingen.

Literatuur

  1. Skin Diseases of the Dog and Cat, Clinical and Histopathologic Diagnosis. ed. by T.L.Gross, P.J. Ihrke, E.J. Walder, V.K. Affolter, 2nd ed: Blackwell Science; 2005, p. 698
  2. Tumors in Domestic Animals, ed. by D.J. Meuten, 5th edition, Wiley Blackwell, 2017, p. 132

Met dank aan Dierenkliniek Honselersdijk voor het opsturen van het weefsel voor histopathologisch onderzoek.

huid geringe ontsteking
Foto 1: rechts de huid met geringe ontsteking en tekenen van compressie (atrofie van enkele haarfollikels); links een deel van het keratoacanthoom, met naar links (centraal) uitgebreide keratinisatie. 

detail wand
Foto 2: detail van de wand van het proces; goed gedifferentieerd epitheel zonder cellulaire kenmerken van maligniteit. 

distale falanx
Foto 3: De distale falanx (lange pijlen) vertoont ernstige atrofie met centraal verlies van beenweefsel tot tegen het distale interfalangeale gewricht (gemarkeerd door ster), met toegenomen hoeveelheid bindweefsel, goed passend bij de klinisch waargenomen osteolyse van de distale falanx. De korte pijl geeft de aansnijding van de buigerspees aan.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.