Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

“Mensen schieten wel eens in de lach als ik vertel wat ik op zaterdagavond doe, maar dat is voor mij nu eenmaal handig”, lacht melkveehoudster Amber Laan. Je vindt haar dan namelijk in de stal, waar ze bezig is met het voetbad voor haar koeien. Deze effectieve maatregel is nu een vast onderdeel van haar routine om de klauwgezondheid op het bedrijf te waarborgen. “De klauwproblemen zijn nu zo goed als weg, dat willen we graag zo houden”, zegt ze vastberaden.

Amber runt samen met haar ouders in het Noord-Hollandse Warder een melkveebedrijf. Ze hebben 75 melkkoeien en zo’n 45 stuks jongvee. Klauwgezondheid is een cruciaal aspect van koeienwelzijn en bedrijfsefficiëntie. Ze stond voor een flinke uitdaging. Een kwart van haar koppel koeien had in meer of mindere mate problemen met de klauwen. “Mijn dierenarts vroeg me of ik interesse had om mee te doen aan een project van GD, om aan de slag te gaan met gezonde klauwen. En in het bijzonder Mortellaro. Van de nulmeting schrok ik best en het motiveerde natuurlijk enorm om ermee aan de slag te gaan. Want gezonde dieren, dat vind ik heel belangrijk. Voor de dieren en voor mezelf, want dat maakt het werk veel leuker om te doen."

Amber Laan

Inzicht in wat er speelt

GD-relatiebeheerder Laura Haarman kwam een aantal keren langs om de klauwen te scoren op letsels van Mortellaro, waarbij ze tijdens het melken de letsels die ze waarneemt scoort. Met behulp van deze gegevens, de nulmeting, advies van GD-dierenarts Arne Vanhoudt, de gegevens uit Klauwgezondheid Tankmelk en haar eigen dierenarts ging Amber aan de slag. “We gingen in gesprek over waar we tegenaan liepen en wat voor ons haalbaar is om te doen. Anders krijg je advies, waar je niets mee kunt. Eén van de maatregelen die we namen is het voetbad. We kregen veel informatie en ook over welke middelen je kunt gebruiken. We kozen voor formaline, wat een gevaarlijke stof kan zijn als je er verkeerd mee omgaat. Dus we hebben daar speciale spullen voor aangeschaft, zodat we er veilig mee kunnen werken.”

Structureel aandacht voor klauwen

Met geduld, doorzettingsvermogen en de juiste begeleiding wist Amber de klauwgezondheid te verbeteren. “Het is belangrijk om er aandacht voor te hebben. Als je meteen handelt, kun je erger voorkomen. We bekapten amper zelf. Als er dan een dier was dat iets mankte, dan liet ik het vaak even wachten. Je laat de klauwverzorger niet zo snel voor één dier komen. Nu leer en oefen ik zelf om klauwen te bekappen. Mijn vader helpt daarbij. In de melkstal bekijken we de klauwen ook beter. We maken alle klauwen schoon, zodat je snel een beginnend plekje van Mortellaro opmerkt.”

Veel kennis opgedaan

Het project is inmiddels gestopt en Amber heeft veel kennis opgedaan. “Ik vond het fijn dat mijn eigen dierenarts er ook bij betrokken was. Zij kent ons en het bedrijf. Arne gaf informatie die voor ons nuttig was. Dat het gesprek ging over wat wij op ons bedrijf nodig hebben, dat vind ik heel waardevol. Zo krijg je handvaten waar je iets mee kunt en wat bij je eigen bedrijfssituatie past, in plaats van dat alles wordt voorgeschreven. En het belangrijkste, afgelopen winter hadden we nauwelijks koeien met Mortellaro. Door er bovenop te zitten hebben we in korte tijd enorme stappen gezet.”

 

Gezonde klauwen: ook op jouw bedrijf

Uit de uitslagen van ons tankmelkprogramma Klauwgezondheid Tankmelk zien we dat bedrijven vaak in dezelfde categorie blijven scoren. Als je weinig last hebt van Mortellaro, dan is dat natuurlijk prima. Maar wat kun je doen als je hoger scoort? Waar begin je? Klauwgezondheid kan ongrijpbaar lijken. Voor een GD-project zijn een aantal bedrijven in Noord-Holland en Drenthe ondersteund bij het verbeteren van de klauwgezondheid.

Onze dierenarts Arne Vanhoudt begeleidde twee bedrijven. “Door het scoren van Mortellaro-letsels van de klauwen en de uitslagen van Klauwgezondheid Tankmelk, is er inzicht in de beheersing van Mortellaro op het bedrijf. Is er veel infectiedruk? Wat speelt er op een bedrijf? Het is belangrijk om consequent aandacht te hebben voor gezonde klauwen. Hoe je dat doet, verschilt per bedrijf. Wat volgens theorie en wetenschap werkt, kan op jouw bedrijf praktisch niet haalbaar zijn. Daarom is het goed om samen te kijken naar wat werkt voor jou. Het is mooi om te zien hoeveel vooruitgang Amber heeft geboekt.”

Heb jij nu ook een uitslag van Klauwgezondheid Tankmelk, waaruit blijkt dat je nog kunt optimaliseren? Bespreek de uitslag dan met je dierenarts. En als jullie er graag over willen sparren, bel dan gratis met de Veekijker voor advies. Je komt dan bij onze dierenartsen uit. We denken graag met je mee! Je kunt de Veekijker op werkdagen bereiken via 088 20 25 555. Je krijgt dan direct een van onze dierenartsen aan de telefoon.

Sterke klauwen en actieve koeien

Een goede klauwgezondheid begint met sterke en soepele klauwen en goede huidweerstand. We helpen je graag om inzicht te krijgen in de verbeterpunten op jouw bedrijf, zodat je gericht de klauwgezondheid van jouw melkkoeien kunt verbeteren.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.