Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Peter Egberink over pepsinogeenonderzoek

Peter

In onze omgeving zijn nog veel echte weidebedrijven, waaronder grote bedrijven die met meer dan 250 melkkoeien hun koeien laten weiden. Daardoor zijn goede monitoring en preventie van maagdarmwormen (en longworm) bij ons een jaarlijks terugkerend item.

Na het uitscharen van het jongvee adviseren wij onze veehouders om na 6 weken van 5 dieren uit de koppel een mestmonster in te leveren, zodat we aan de hand van eitelling kunnen beoordelen hoe hoog de infectiedruk is. Met die uitslag besluiten we al dan niet te behandelen. Afhankelijk van de tijd in het seizoen herhalen we dit na 6 weken. Blijft de uitslag van de eitelling laag, hoeven we niet te behandelen en kunnen de dieren hun weerstand tegen maagdarmwormen opbouwen.

Bij het opstallen adviseren we vervolgens binnen 5 dagen van 5 dieren bloed te tappen voor een pepsinogeenbepaling. Daarmee hebben we een goede maat voor de mate van infectie op dat moment en kunnen we beslissen of we de dieren alsnog een behandeling gaan geven. Wanneer blijkt dat er helemaal geen infectie aanwezig is, weten we dat we volgend seizoen deze dieren nog een keer moeten monitoren om te beoordelen of ze dan alsnog weerstand gaan opbouwen.

In de huidige tijd, waarin de roep om duurzaam handelen eindeloos groot is, kan het pepsinogeenonderzoek een mooie bijdrage leveren om het gebruik van anti-parasitica te verminderen. Zo helpen we de biodiversiteit een handje. Natuurlijk is er ook een financieel voordeel: wanneer je door dit onderzoek de koppel niet hoeft te behandelen… tel uit je winst.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.