Bron- en contactonderzoek PRRS bij varkens

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Bron- en contactonderzoek PRRS bij varkens

19-11-2020: 

De aanpak van het PRRS-virus in de varkenshouderij verschuift van onderzoek bij uitbraken naar monitoring. Kennis over de de genetische code van PRRS speelt daarin een belangrijke rol. "Zie het als stamboomonderzoek. We ontrafelen het virus telkens iets verder", zegt Manon Houben, sectorhoofd Varkens bij GD, in een interview met Nieuwe Oogst.

Houben vergelijkt het met het tv-programma DNA Onbekend. Daarbij wordt het DNA van iemand ontrafeld zodat met zekerheid kan worden aangegeven of mensen wel of niet familie van elkaar. "Dat is eigenlijk wat wij ook doen. Verfijnd familieonderzoek."

PRRS (Porcine reproductive and respiratory syndrome) is in Nederland endemisch, het waart, in verschillende stammen, continu rond. PRRS ondermijnt de immuniteit en grijpt in op de afweercellen, waardoor andere infecties zoals streptokokken of mycoplasma een kans krijgen. Dat vertaalt zich weer naar slechtere technische resultaten, extra arbeid en medicijngebruik.

"PRRS is zelf geen antibioticaslurper, maar bijvoorbeeld streptokokken of APP die toeslaan omdat de weerstand is verminderd, zijn dat wel", zegt Houben. Daarom noemt zij bestrijden van PRRS en het doorbreken van de circulatie ervan zo belangrijk. Lees verder op de website van Nieuwe Oogst

Meer over PRRS en de aanpak ervan

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.