Gevaar voor gasvorming in nieuwe maiskuilen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Gevaar voor gasvorming in nieuwe maiskuilen

In nieuwe maiskuilen kan zich na één dag al silogas vormen. De vorming van het silogas neemt gewoonlijk toe tot de vierde of vijfde dag, daarna neemt de concentratie weer af. En na tien tot veertien dagen zijn de nitreuze gassen meestal verdwenen.

Silogas wordt gevormd doordat snel fermenteerbare stikstofverbindingen via nitriet en nitraat worden omgezet in ammonium. Dit ammonium wordt dan langzaam weer gebruikt om bacterieel eiwit te maken. Als er veel stikstof in de mais zit, ontstaat er meer stikstofoxide dan er kan worden omgezet in ammonium en is er sprake van overmatige gasvorming.

Silogas is erg giftig

Silogas is een stikstofoxide en is herkenbaar aan de typische rood-bruine kleur. Het gas is erg giftig en is zwaarder dan lucht, het kruipt als het ware over de grond. Ziet u het plastic van de kuil opbollen, laat het gas dan voorzichtig wegstromen maar blijf minstens twee meter weg van de opening. Ziet u rood-bruin gas? Houd dan minstens tien meter afstand en zorg ervoor dat andere mensen en dieren op afstand worden gehouden.

Meestal is de gasvorming na enkele dagen weer verdwenen.

Het nitreuze silogas veroorzaakt longklachten en bij aanraking met vochtige plekken ontstaat salpeterzuur. De longklachten ontstaan soms pas vele uren na inademing van het gas. Bent u in aanraking gekomen met dit gas of hebt u het ingeademd, waarschuw dan uw huisarts. Ook voor dieren is inademing van dit gas zeer gevaarlijk: waarschuw uw dierenarts.

Bel bij ernstige schade 112 (brandweer).

silogas

  

silo gassen
Foto's: © Brandweer

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.