Yersiniose

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Yersiniose

De bacterieYersinia pseudotuberculosis kan bij vrijwel alle zoogdieren en bij veel vogels pseudotuberculose veroorzaken. Bij deze aandoening komen haardjes met weefselverval voor in inwendige organen. Deze bacterie wordt soms als enige geïsoleerd uit verworpen lammeren. BehalveYersinia pseudotuberculosis kan ookYersinia enterocolitica abortus veroorzaken. Yersiniose of pseudotuberculose moet niet worden verward met caseous lymfadenitis (CL), ook wel pseudotuberculose genoemd, een aandoening die bij schapen en geiten in ons land een enkele keer voorkomt.

De verwekker van CL is Corynebacterium pseudotuberculosisYersinia pseudotuberculosiskan bij de mens ontstekingsprocessen veroorzaken die vaak bij toeval bij buikoperaties worden aangetroffen. Een enkele keer treedt een bloedvergiftiging op.

NB: Een toegenomen aantal abortusgevallen bij kleine herkauwers is meldingsplichtig ( www.NVWA.nl )

Kijk hier voor meer informatie over zoönosen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.