Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Om te zorgen dat een dier voldoende water opneemt en gezond blijft, is het belangrijk dat het water smakelijk, beschikbaar en van goede kwaliteit is. Maar wat is goed? GD heeft grenswaarden vastgesteld waaraan drinkwater voor dieren moet voldoen. Wateronderzoek geeft inzicht in de geschiktheid als drinkwater of eisen vanuit het certificeringsprogramma.

Wateronderzoeken

GD biedt een breed pakket wateronderzoeken voor dieren. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u wateronderzoek wilt laten uitvoeren. Dit kan zijn in het kader van een certificeringsprogramma (als IKB, Beter Leven, KKM, Kwaligeit), omdat u de waterkwaliteit op de drinkplek wilt monitoren, omdat het water niet goed ruikt, zichtbaar verontreinigd is, om het effect van toevoegingen aan water te beoordelen of bij tegenvallende productie en/of diergezondheidsproblemen. Laat altijd wateronderzoek uitvoeren als u twijfelt over de waterkwaliteit op uw bedrijf.

Voor landbouwhuisdieren en paarden biedt GD verschillende wateronderzoeken. Bekijk per diersoort de dierspecifieke informatie.

Doe het zelf: veedrinkwater beoordelen

Hoe werkt de doe-het-zelf-test?
Door goed te kijken en te ruiken kun je een eerste indruk krijgen van de kwaliteit van het water dat je dieren drinken. In deze video legt Harry Kolk, Afdelingshoofd Bacteriologie, uit hoe de doe-het-zelf-test werkt.

Direct aan de slag?
Bestel uw monsternamepakket of gebruik eerst de monstername-instructie om het juiste wateronderzoek te kiezen. 

Zelf-test aanvragen

Verhalen uit de praktijk

Bent u benieuwd hoe andere veehouders hun waterleidingen (en drinkbakken) reinigen of ontsmetten? GD vroeg deze melkveehouders naar hun ervaringen:

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.