Podcasts

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Podcasts

Hoe fijn is het om in je eigen tijd te luisteren naar podcasts die jouw interesse hebben. Daarom is GD gestart met ‘Trends uit de monitoring’, de podcastserie waarin we dierenartsen op de hoogte houden van opvallende zaken uit de diergezondheidsmonitoring. Bekijk hier het overzicht van onze podcasts en beluisteren ze direct. 

Trends uit de monitoring: erfelijke nieraandoening bij Zwartblessen

GD-dierenartsen Eveline Dijkstra en René van den Brom praten in deze aflevering samen met patholoog Reinie Dijkman over een erfelijke nieraandoening bij Zwartblessen. Hoe werd de aandoening ontdekt? Hoe kun je de aandoening klinisch en pathologisch detecteren?

In de serie 'Trends uit de monitoring' houden we je op de hoogte van opvallende zaken uit de diergezondheidsmonitoring in Nederland. 

 

Trends uit de monitoring: ENTV bij schapen

GD-dierenartsen Eveline Dijkstra en René van den Brom praten in deze aflevering samen met patholoog Reinie Dijkman over de aandoening ENTV bij schapen.

De ziekte komt oorspronkelijk niet in Nederland voor, maar is toch een enkele keer opgedoken. Wat is het klinisch en pathologisch ziektebeeld en wat kun je doen bij een verdenking?

In de serie 'Trends uit de monitoring' houden we je op de hoogte van opvallende zaken uit de diergezondheidsmonitoring in Nederland.

 

Trends uit de monitoring: Placenta bij abortusdiagnostiek en CODD

GD-Dierenartsen Eveline Dijkstra en Karianne Peterson praten in deze aflevering samen met patholoog Liesbeth Harkema over het belang van het insturen van de placenta bij abortusdiagnostiek en de klauwaandoening CODD bij kleine herkauwers.

Abortusdiagnostiek krijgt veel aandacht binnen de monitoring van kleine herkauwers. Pathologen ontvangen het liefst de vrucht met nageboorte voor diagnostiek, maar wat is nou precies de meerwaarde van het insturen van de placenta? En wat is CODD, een aandoening die dit voorjaar ineens opdook bij geïmporteerde dieren uit de UK?

In de serie ‘Trends uit de monitoring’ houden we je op de hoogte van opvallende zaken uit de diergezondheidsmonitoring in Nederland. 

 

'Monitoring voor Brucella Melitensis: wat houdt deelname in?

In deze podcast gaat Eveline Dijkstra in gesprek met Carlijn ter Bogt, projectleider van de monitoring voor Brucella Melitensis, en René van den Brom, dierenarts gespecialiseerd in kleine herkauwers over dit onderwerp. Carlijn licht toe wat deelname aan de monitoring inhoudt en geeft antwoord op een aantal veelgestelde vragen. René legt uit wat u precies kunt met de ontvangen materialen voor het nemen van een keelswab.

 

“Doe het zelf” water

In de podcast serie “doe het zelf” bij deze aandacht voor wateronderzoek. Tara de Haan, dierwetenschapper en Deon van der Merwe, veterinair toxicoloog beide werkzaam bij Royal GD nemen je mee hoe eenvoudig het is om zelf een watermonster te nemen. Het watermonster vertelt onder andere iets over de smakelijkheid, de aanwezigheid en hoeveelheid van mineralen en zware metalen, de toestand van het water en de aan- of afwezigheid van bepaalde bacteriën. 

 

“Doe het zelf” melk

In de podcast serie “doe het zelf” bij deze aandacht voor melkonderzoek. Tara de Haan, dierwetenschapper en Karianne Peterson, dierenarts beide werkzaam bij Royal GD nemen je mee hoe je tijdens de lactatie eenvoudig zelf melkmonsters kunt nemen. Melk van kleine herkauwers bevat erg veel informatie. Het vertelt iets over uiergezondheid, het rantsoen en de aan- of afwezigheid van antistoffen tegen bepaalde ziektekiemen. 

 

 

“Doe het zelf” mest

In de podcast serie “doe het zelf” bij deze aandacht voor mestonderzoek. Tara de Haan, dierwetenschapper en Nienke Snijders, dierenarts beide werkzaam bij Royal GD nemen je mee hoe je als houder gemakkelijk mestmonsters kunt nemen bij je dieren. Het mestmonster vertelt iets over het rantsoen en de vertering en de aan- of afwezigheid van bepaalde bacteriën en inwendige parasieten. 

 

De ontwikkeling van de VIR-check

Na schoonmaak en desinfectie van een pluimveestal kunnen de erg resistente virussen nog steeds in de stal aanwezig zijn. Om de virusdruk na het schoonmaken en desinfecteren in de vleeskuikenstal vast te kunnen stellen, ontwikkelde GD de VIR-check. Onderzoeker Sjaak de Wit vertelt in deze podcast over de ontwikkeling van dit product. Hij vertelt over het ontstaan ervan, wat de voordelen zijn en hoe je het product kunt toepassen.

              

 

Onze podcasts voor dierenartsen nu ook op Spotify

Podcasts van GD kun je ook gemakkelijk beluisteren via Spotify. Volg ons speciale kanaal voor dierenartsen Royal GD | Dierenartsen en beluister hier de podcasts specifiek voor dierenartsen zoals de nieuwe serie 'Trends uit de monitoring'. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.