Giardia

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Giardia

Bij de jongste kalveren (tot circa twee weken oud) zijn E. coli, rota- en coronavirus en cryptosporidiose de belangrijkste veroorzakers van diarree. Bij diarree bij een kalf vanaf een maand oud wordt al snel gedacht aan de mogelijkheid dat coccidiose een rol speelt. Maar ook giardia kan de boosdoener zijn. Giardia wordt het meest gezien bij kalveren op een leeftijd van circa één tot drie maanden.

Cyclus

De parasiet giardia kent een zogenaamde directe levenscyclus. Een kalf neemt cysten (de inactieve vorm) van giardia op vanuit de omgeving. In de darm van het kalf ontwikkelen zich hieruit de actieve giardia-parasieten die de darm beschadigen en zo zorgen voor diarree. Er worden in de darm opnieuw infectieuze cysten gevormd, die weer worden uitgescheiden in de mest en opnieuw het voer kunnen besmetten.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.