Giardia

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Giardia

Bij de jongste kalveren (tot circa twee weken oud) zijn E. coli, rota- en coronavirus en cryptosporidiose de belangrijkste veroorzakers van diarree. Bij diarree bij een kalf vanaf een maand oud wordt al snel gedacht aan de mogelijkheid dat coccidiose een rol speelt. Maar ook giardia kan de boosdoener zijn. Giardia wordt het meest gezien bij kalveren op een leeftijd van circa één tot drie maanden.

Cyclus
De parasiet giardia kent een zogenaamde directe levenscyclus. Een kalf neemt cysten (de inactieve vorm) van giardia op vanuit de omgeving. In de darm van het kalf ontwikkelen zich hieruit de actieve giardia-parasieten die de darm beschadigen en zo zorgen voor diarree. Er worden in de darm opnieuw infectieuze cysten gevormd, die weer worden uitgescheiden in de mest en opnieuw het voer kunnen besmetten.

Direct naar:

 

Verschijnselen van giardia


Een infectie met giardia verloopt meestal symptoomloos. Soms leidt het tot beschadiging van de dunne darm en verminderde opname van voedingsstoffen en water. Het typische beeld van giardia is chronische diarree die geregeld terugkomt. Het kalf heeft minder eetlust, een doffe vacht en groeivertraging.

Diagnose van giardia


Giardia kan worden vastgesteld door middel van mestonderzoek. GD biedt giardia-onderzoek uitsluitend aan in combinatie met coccidiose-onderzoek. Voor giardia krijgt u de uitslag wel of geen cysten aangetoond. U kunt dit mestonderzoek individueel (12082) of gepoold (12083) aanvragen. Voor gepoold mestonderzoek levert u de monsters individueel aan, de lab-medewerkers van GD voegen ze samen tot een poolmonster.

De uitscheiding van cysten via de mest kan met tussenpozen plaatsvinden. Bij een klinisch ziek dier is de kans groot dat er cysten worden gevonden, maar als dat niet het geval is kan het zinvol zijn om mest van hetzelfde dier meerdere dagen op rij te laten onderzoeken of meerdere dieren te bemonsteren die samen gehuisvest zijn. Mestonderzoek kan individueel of gepoold (mest van vijf dieren) plaatsvinden. Overleg met uw dierenarts wat in uw situatie gewenst is.

Behandeling van giardia


Er zijn geen middelen geregistreerd tegen giardia. Via de cascade regeling is in overleg met uw eigen dierenarts een behandeling te kiezen.

Preventie van giardia


Aangezien de cysten vrij resistent zijn in de omgeving is naast behandeling van aangetaste dieren het reinigen en desinfecteren van de omgeving ook een belangrijke stap in de aanpak. Hittereiniging en goed drogen na reiniging is een goede maatregel. Desinfectie met ammoniakhoudende producten is een goede keuze.

Verder is een goede algemene weerstand van het kalf een goede basis. Daarom zijn de algemene adviezen rondom de opfok gedurende de eerste weken van het kalf hier ook zinvol: een goede biestvoorziening, twee weken individueel huisvesten in een schone omgeving, een warm ligbed, voldoende kunstmelk en op tijd starten met bijvoeren van krachtvoer en water. Werk bij voorkeur van jong naar oud en verzorg zieke dieren als laatste.


Terug naar het begin van dit artikel

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.