Lintworminfectie

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Lintworminfectie

Bij honden en katten komen verschillende lintwormen voor. De meest voorkomende is Dipylidium caninum, die wordt overgedragen door vlooien. Door het eten van geïnfecteerde vlooien, wordt de hond of kat zelf geïnfecteerd en ontwikkelt zich een lintworm in het darmkanaal. Incidenteel wordt de mens, en dan met name kinderen, besmet na orale opname van een besmette vlo. Doorgaans vertonen dieren en kinderen hier geen symptomen van, maar kleine eipakketjes die eruit zien als rijstkorrels (proglottiden) kunnen zichtbaar zijn bij de anus of in de ontlasting en daar jeuk geven. Regelmatige ontworming van de hond en kat is een goede preventiestrategie.

Direct naar:

Andere lintwormen die een groter zoönotisch risico vormen zijn Echinococcus-soorten, of ook wel blaaswormen. Hierin zijn twee soorten te onderscheiden, de Echinococcus granulosus en de Echinococcus multilocularis
Echinococcus granulosus is een zeer kleine lintworm waarvan hond en andere hondachtigen, zoals vossen en jakhalzen, eindgastheer zijn. Honden raken geïnfecteerd door het opeten van besmette dieren met daarin lintwormblazen. De eipakketjes (proglottiden) die worden uitgescheiden in de ontlasting van hondachtigen kunnen vervolgens warmbloedige dieren waaronder de mens infecteren die als tussengastheer optreden. Na infectie ontstaat hierbij geen lintworm, maar vormen zich blazen, met name in lever en longen. Deze blazen blijven groeien waardoor uiteindelijk in de loop van de jaren klachten kunnen optreden door de verdrukking van het orgaanweefsel en zelfs van andere aangrenzende organen. Honden vertonen geen klinische symptomen. E. granulosus bij de mens komt in Nederland vooral voor als importziekte. Echinococcus multilocularis, de vossenlintworm, heeft een vergelijkbare cyclus als E. granulosus, maar hierbij zijn vooral de vos en verder de hond en kat eindgastheer. Zij kunnen de lintworm bij zich dragen, ook zonder symptomen. Ook in Nederland zijn er gebieden waar geïnfecteerde vossen zijn aangetoond, bijvoorbeeld in de grensgebieden met België en Duitsland. De blaasworm die zich in de tussengastheer, waaronder de mens, ontwikkelt, heeft een meer woekerend karakter dan E. granulosus, met langgerekte uitstulpingen in en tussen de organen waaronder de lever. De gevolgen kunnen ernstig zijn.

Kijk hier voor meer informatie over zoönosen.

Diagnose van Lintworminfectie

De diagnose bij de hond of vos is niet eenvoudig te stellen. De eieren die in de ontlasting worden uitgescheiden lijken sterk op de eieren van andere lintwormsoorten (Taenia spp.) die vaak voorkomen. In gebieden waar de vossenlintworm voorkomt, is het advies om honden te behandelen tegen echinococcose. Daarnaast moet in deze gebieden het eten van bosvruchten die mogelijk besmet kunnen zijn door vossenontlasting en contact met dode vossen vermeden worden.


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.