Teken bij rundvee

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Teken kunnen infecties bij zich dragen die ze kunnen overdragen op rundvee (maar ook op bijvoorbeeld mensen). Ziektes die via teken worden overgebracht zijn onder andere anaplasmose en babesiose.

Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ze zijn actief vanaf een temperatuur van ongeveer 8 graden. Ze stappen van grassen en struiken over naar dieren (en mensen) en eenmaal op een gastheer, dan zoeken ze een geschikte plek om zich vast te bijten in de huid. Na een bloedmaaltijd leeft de teek op de bodem tussen grassen en bladeren. 

‘Teekvriendelijke’ gebieden zijn gebieden met hoge begroeiing en bosjes. Ze zijn slecht bestand tegen felle zon.

Anaplasmose

Anaplasma kan leiden tot anaplasmose, bij rundvee ook wel weidekoorts genoemd. De verschijnselen van anaplasmose bij koeien zijn koorts, productiedaling, soms luchtwegklachten en verwerpen. Jonge runderen zijn minder gevoelig. Anaplasma-bacteriën nestelen zich in de witte bloedcellen en kunnen zo zorgen voor een weerstandsverlaging. Circa 4 procent van de teken in Nederland is besmet met anaplasma. Meer informatie over anaplasmose

Babesiose 

De eencellige parasiet babesia veroorzaakt babesiose. De verschijnselen van deze aandoening  zijn (hoge) koorts, snelle pols en ademhaling, bloedarmoede, geelzucht, bloedwateren, lusteloosheid, gebrekkige eetlust en eventueel sterfte. Verschijnselen treden vooral op bij dieren die op latere leeftijd voor het eerst in aanraking komen met deze infectie. Kalveren zijn minder gevoelig voor deze parasiet. De periode tussen introductie in ‘tekenweiland’ en ‘bloedwateren’ is circa 8-15 dagen. Meer informatie over babesiose

Contact met teken zoveel mogelijk voorkomen

Ter preventie is het van belang om contact met teken zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan door het mijden van bepaalde weidepercelen in de risicomaanden (periode mei - september) en het extra aandacht schenken aan de aanwezigheid van teken op het dier. Er zijn middelen op de markt die de besmetting met teken verminderen. Voor melkkoeien zijn geen afdoende werkzame geregistreerde middelen beschikbaar voor de behandeling van runderen tegen teken.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.