Teken bij rundvee

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ze zijn actief vanaf een temperatuur van ongeveer acht graden. Ze stappen van grassen en struiken over naar dieren (en mensen) en eenmaal op een gastheer, dan zoeken ze een geschikte plek om zich vast te bijten in de huid. Na een bloedmaaltijd leeft de teek op de bodem tussen grassen en bladeren. Ze zijn slecht bestand tegen felle zon. ‘Teekvriendelijke’ gebieden zijn gebieden met hoge begroeiing en bosjes. 

Teken kunnen ook infecties bij zich dragen die ze kunnen overdragen op rundvee (maar ook bijvoorbeeld op mensen). Ziektes die via teken worden overgebracht zijn onder andere anaplasmose en babesiose. Er zijn grote regionale verschillen in besmettingsgraad van teken met deze infecties.  

Anaplasmose

Anaplasma kan leiden tot anaplasmose, bij rundvee ook wel weidekoorts genoemd. De verschijnselen van anaplasmose bij koeien zijn koorts, productiedaling, soms luchtwegklachten en verwerpen. Jonge runderen zijn minder gevoelig. Anaplasma-bacteriën nestelen zich in de witte bloedcellen en kunnen zo zorgen voor een weerstandsverlaging. Circa 4 procent van de teken in Nederland is besmet met Anaplasma. Als besmette teken zich vastbijten in een mens, kunnen zij de bacterie ook op mensen overbrengen.  Meer informatie over anaplasmose

Babesiose 

De eencellige parasiet babesia veroorzaakt babesiose. De verschijnselen van deze aandoening  zijn (hoge) koorts, snelle pols en ademhaling, bloedarmoede, geelzucht, bloedwateren, lusteloosheid, gebrekkige eetlust en eventueel sterfte. Verschijnselen treden vooral op bij dieren die op latere leeftijd voor het eerst in aanraking komen met deze infectie. Kalveren zijn minder gevoelig voor deze parasiet. De periode tussen introductie in ‘tekenweiland’ en ‘bloedwateren’ is circa 8-15 dagen. Mensen kunnen ook babesiose krijgen door een tekenbeet van een teek die drager is van de Babesia-parasiet. Meer informatie over babesiose

Teken-encefalitis

Teken-encefalitis is een hersen(vlies)ontsteking bij mensen die wordt veroorzaakt door het TBE (tick-borne encefalitis)-virus. Het virus wordt overgebracht door tekenbeten. Tot voor kort kwam het virus alleen in het buitenland voor, maar sinds 2016 is het virus ook bij teken aangetoond in Nederland. Er zijn sindsdien enkele patiënten geweest die het virus in Nederland hebben opgelopen. De kans op een infectie met teken-encefalitis na een tekenbeet is in Nederland zeer klein, omdat er slechts zeer weinig teken besmet zijn met het TBE-virus. (RIVM)

Contact met teken zoveel mogelijk voorkomen

Ter preventie is het van belang om contact met teken zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan door het mijden van bepaalde weidepercelen in de risicomaanden (periode mei - september) en het extra aandacht schenken aan de aanwezigheid van teken op het dier. Er zijn middelen op de markt die de besmetting met teken verminderen. Voor melkkoeien zijn geen afdoende werkzame geregistreerde middelen beschikbaar voor de behandeling van runderen tegen teken. 

Een overzicht van meldingen van tekenbeten in de afgelopen vier weken vind je op tekenradar.nl. Heb je zelf een tekenbeet, dan kun je die daar ook melden.

 

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.