Rhodococcus equi

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Rhodococcus equi

Rhodoccus equi is een bacterie die wereldwijd in de bodem voorkomt. De bacterie wordt ook aangetroffen in zout en zoet water. De bacterie is in staat heftige infecties te veroorzaken bij veulens. De ziekte wordt gekenmerkt door een ernstige longontsteking met vorming van abcessen, soms een darmontsteking en een hoge sterfte onder veulens van één tot vier maanden oud. Hoewel R. equi ook in andere zoogdieren, zoals varkens, katten en honden, wordt aangetroffen zijn dergelijke infecties ongewoon. Het inhaleren van besmette stofdeeltjes vormt naast opname van grond en mest bij het grazen, de voornaamste bron van besmetting. Het aantal R. equi-infecties bij mensen is zeer beperkt. 

De eerste humane infectie met R. equi werd in 1967 gerapporteerd en tot 1983 bleef het totale aantal infecties van R. equi wereldwijd beperkt tot dertien ziektegevallen. Na 1983 werd een relatief sterke toename gevonden, meer dan honderd ziektegevallen werden er gerapporteerd tot 2003. Deze toename wordt toegeschreven aan het toenemende aantal AIDS-patiënten, patiënten die een orgaantransplantatie ondergaan en ontwikkelingen in de kankerbestrijding. De meerderheid van de patiënten geïnfecteerd met R. equi heeft een onvoldoende goed functionerende afweer.

Kijk hier voor meer informatie over zoönosen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.