Zwarte eieren?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Zwarte eieren?

8-4-2023: 

Rond Pasen zien we natuurlijk allerlei gekleurde eieren. Niet alleen beschilderd, maar ook rechtstreeks van de kip, in de meest uiteenlopende kleuren. Maar naast bijzonder gekleurde eieren, lopen er ook best wat bijzonder gekleurde snoeshanen rond.

De meest opvallende die we kennen is misschien wel de Ayam Cemani uit Indonesië. Deze kip is door een genetische afwijking gitzwart, maar dan ook helemaal! Zowel de huid, de kam, spieren als organen zijn zwart en het bloed is een diepe donkerrode kleur.

De mutatie van chromosoom 20 zorgt bij deze dieren voor fibromelanose, een afwijking waarbij grote hoeveelheden zwarte eumelanine zich ophopen in huid, botten en weefsels. Eumelanine is een pigment, wat ook bij mensen voorkomt en daar medeverantwoordelijk is voor haar- en huidskleur.

De bijzondere kleur van zowel vlees als bloed van de Ayam Cemani, maakt dat het dier magische krachten worden toebedeeld. Het dier wordt dan ook veel gebruikt in offerrituelen, en het eten van Ayam Cemani zou een medicinale werking hebben.

Ondanks deze bijzondere afwijking, legt de Ayam Cemani gewoon witte eieren, dus zul je ze nog steeds zelf moeten schilderen met Pasen!


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.