Tips voor een goede klauwgezondheid

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Klauwproblemen wilt u liever voorkomen: het is pijnlijk voor de koe en het vraagt aandacht, tijd en geld van u. Gelukkig kunt u zelf veel doen voor een goede klauwgezondheid.

Vijf tips: verbeteren van de klauwgezondheid

 1. Zorg voor rust in de stal: zorg voor voldoende brede gangpaden en voldoende ruimte in comfortabele ligboxen. Probeer de koeien zo weinig mogelijk verplicht te laten staan, door onder meer de wachttijd voor het melken te beperken en overbezetting te vermijden.
 2. Besteed aandacht aan het rantsoen. Zorg ervoor dat de dieren ten allen tijde over vers, kwalitatief voer beschikken. Voorkom dat de koeien voer uitselecteren aan het voerhek om pensverzuring te vermijden. Zorg dat de koeien voldoende biotinemangaan en zink opnemen, deze componenten zijn essentieel voor de vorming van klauwhoorn en de huidweerstand. Het mangaan en zinkgehalte in weidegras in ruwvoer en snijmaïs is heel divers en wordt onder andere bepaald door de voorraad in de bodem en de beschikbaarheid voor de plant.
 3. Creëer een veilige (stal)omgeving om infectieuze en niet-infectieuze aandoeningen te voorkomen. Vermijd losse, scherpe of harde voorwerpen zoals een ketting voor de mestschuif of ongelijke loopoppervlakken om verwondingen of ongelijkmatige  belasting van de klauwen te voorkomen.
 4. Bekap alle koeien preventief en bekijk de klauwen bij het minste vermoeden van een probleem. Besteed ook regelmatig aandacht aan de voorpoten.
 5. Registreer de klauwaandoeningen die op uw bedrijf voorkomen (bijvoorbeeld via DigiKlauw en onderneem actie als bepaalde aandoeningen veelvuldig voorkomen. Vraag uw bedrijfsadviseur om advies als er geen verbetering in de situatie komt; wacht niet tot problemen escaleren.

Lees meer over de aanpak van klauwgezondheid

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.