Meldingen van abortusverwekkers opvallend vaak besmettelijk

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Meldingen van abortusverwekkers opvallend vaak besmettelijk

13-5-2024: 

Nu het aflamseizoen weer volop aan de gang is, krijgen we meldingen van abortussen, doodgeboorten en afwijkende lammeren. Een besmettelijke, al dan niet zoönotische verwekker is de oorzaak. Dat blijkt uit de eerste resultaten van pathologisch onderzoek naar geaborteerde lammeren en bijbehorende nageboortes van dit jaar. Een artikel van Nienke Snijders-van de Burgwal (Royal GD).

Ziet u een toename in het aantal abortussen op uw bedrijf? Vergeet dan niet dit kenbaar te maken aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bij een verhoogd aantal abortussen op schapenbedrijven geldt een meldingsplicht voor zowel de houder als de dierenarts.

Bij opvallend veel van de voor pathologisch onderzoek ingestuurde abortusinzendingen is een besmettelijk oorzaak vastgesteld. Minder dan de helft is gebruikelijk. Nu, aan het begin van dit aflamseizoen, ligt dit aantal al op tweederde. Het is niet te voorspellen of de cijfers van de inzendingen zullen verbeteren of nog slechter zullen worden.

Lees het volledige artikel in Het Schaap

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.