Onderzoeksproject 'Wijs met Wormen'

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Onderzoeksproject 'Wijs met Wormen'

7-6-2024: 

In het kader van onderzoek naar worminfecties bij melkvee is GD betrokken bij het consortium ‘Wijs met Wormen’. In dit project werken onder meer Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research, Royal GD, Zoetis, COV, vertegenwoordigers van de melkveehouderij en veenweideprovincies samen.

Worminfecties zijn een vaak voorkomend probleem in de rundveehouderij. Als gevolg van klimaatverandering en een verhoging van de grondwaterstand in veengebieden zullen de parasieten beter kunnen ontwikkelen op het land. In combinatie met een toenemende resistentie tegen anthelmintica, is de verwachting dat worminfecties in de komende jaren een groter probleem worden.

Het doel van dit onderzoek is om de monitoring, diagnostiek en preventieve (management)maatregelen van leverbot en maagdarmwormen te verbeteren. Door duurzame managementstrategieën toe te passen, wordt de resistentieontwikkeling van de parasieten en de belasting op het milieu van anthelmintica tot een minimum beperkt. Uiteindelijk leidt dit tot praktische handvatten voor veehouders en dierenartsen om worminfecties zoveel mogelijk te voorkomen, en de gevolgen van een infectie te beperken door de behandeling te verbeteren.

Melkveehouders in veenweidegebieden zijn door GD benaderd om deel te nemen aan dit onderzoek, dat duurt tot en met het weideseizoen van 2027. Heeft u vragen, opmerkingen of kent u veehouders die mee willen doen, dan kunt u contact opnemen met het onderzoeksteam van ‘Wijs met Wormen’ per e-mail of telefonisch 06 42 82 81 00.

Deelnemen aan het onderzoek

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.