Gekoeld transport (tank)melkmonsters belangrijk voor een betrouwbare uitslag.

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Gekoeld transport (tank)melkmonsters belangrijk voor een betrouwbare uitslag.

6-9-2024:  Voor een betrouwbare uitslag is het belangrijk om melkmonsters voor bacteriologisch onderzoek op de juiste manier te nemen, te bewaren en te verzenden. In het kort betekent dit een hygiënische monstername volgens protocol, direct koel bewaren (eventueel invriezen) en koel transporteren naar het laboratorium. Dat geldt eens te meer in (warme) zomermaanden.

Gestandaardiseerde monstername en transport via Mastitis Tankmelk

Bij tankmelkonderzoek geldt dat het aanmelden voor het abonnement GD Mastitis Tankmelk de beste optie is voor een betrouwbare uitslag. Dit geeft geen extra werk voor veehouders en bovendien is ook de monstername en het transport gestandaardiseerd en geborgd.

Monstername

In sommige gevallen wordt er toch voor gekozen om een ‘los’ tankmelkmelkmonster in te sturen voor bacteriologisch onderzoek. Overleg in dat geval, bij voorkeur met het UGA-team, over een juiste monstername. Neem het monster van boven uit de koeltank (niet bij de uitloop), met een met heet water ontsmette lepel en zet het monster direct na monstername gekoeld (in de koelkast). Wordt het monster niet dezelfde dag aangeboden voor onderzoek, vries het dan in.
Ook bij kwartiermonsters is een juiste monstername belangrijk voor een waardevolle uitslag. Ook voor deze monsters geldt dat onmiddellijk koel wegzetten belangrijk is. Meer info over het correct nemen van een melkmonster

Transport

Het monster moet tijdens transport constant gekoeld blijven. Dus vanaf de veehouder tot aan het GD laboratorium. Neem als dierenartsenpraktijk alleen gekoelde monsters in ontvangst, bewaar ze op de praktijk in de koeling en zet ze gekoeld klaar voor transport naar GD. Verpak de monsters in bijvoorbeeld een tempex doos en voorzie het pakket van bevroren koelelementen. Let erop dat een kast waarin de monsters worden klaargezet voor de koerier in de zomer erg warm kan worden. Beter is om de monsters, ook na sluitingstijd van de praktijk, gekoeld aan te bieden aan de koerier.

Meer informatie over Mastitis Tankmelk

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.