Het belang van GSH-Px voor een paard

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Het belang van GSH-Px voor een paard

1-9-2024:  GSH-Px is een selenium-bevattend enzym dat in het lichaam een belangrijke functie heeft als antioxidant. De functie van dit enzym is om het lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress. Oxidatieve stress kan ontstaan door zogenaamde ‘vrije radicalen’ die tijdens biologisch processen in het lichaam vrijkomen, waardoor cellen in het lichaam beschadigd kunnen worden. Het enzym GSH-Px neutraliseert bepaalde typen radicalen (peroxiden), waardoor oxidatieve schade aan cellen kan worden voorkomen. Het enzym is op die manier ook belangrijk voor de functie van witte bloedcellen en dus voor de weerstand van het dier. GSH-Px bevat het element selenium en een voldoende seleniumvoorziening is daarom belangrijk om het GSH-Px-gehalte in het lichaam op peil te houden. Hoe kan nu worden bepaald of de seleniumvoorziening van een paard goed is? Hiervoor kunt u de bepaling van de GSH-Px-activiteit in volbloed gebruiken. De GSH-Px activiteit in het bloed zegt daarbij iets over de seleniumopname tijdens een wat langere periode. De bepaling geeft u ook een directe indicatie of deze seleniumvoorziening voldoende is voor een goede antioxidantfunctie van het enzym in het bloed.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.