Klauwgezondheid verbeteren zonder formaline, kan dat?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Voor de preventie van klauwproblemen wordt nog vaak formaline in het doorloopbad gebruikt en soms ook nog kopersulfaat. Beide stoffen hebben hun effectiviteit bewezen, maar zijn niet toekomstbestendig vanwege enkele neveneigenschappen.

Formaline is bij onzorgvuldig gebruik gevaarlijk en mogelijk kankerverwekkend en kopersulfaat is onder meer giftig voor schapen, vissen en tast het wortelgestel van de grassen in de weiden aan. Daarom is GD een onderzoek gestart naar de mogelijkheid om infectieuze klauwproblemen aan te pakken zonder doorloopbad en naar alternatieven voor formaline. Op bedrijven zonder voetbad viel een aantal zaken op die positief bijdragen aan klauwgezondheid.

Deze willen we graag met u delen:

 • De ligboxen zijn ruim (1.70 meter van achterrand tot knieboom en 1.15-1.20 meter breed) en er wordt gebruik gemaakt van een goede boxafscheiding
 • Rubber op de roosters van de loopgangen (achter het voerhek en in de wachtruimte, want daar lopen en staan de koeien)
 • Droge vloeren door goede ventilatie
 • Keuze van KI-stieren met een goede referentie voor klauwaandoeningen
 • Beschikbaarheid van een praktische ruimte om koeien direct te kunnen separeren, met een deugdelijke klauwbekapbox om snel te kunnen behandelen, dan genezen kleinere Mortellaroplekjes sneller
 • Weidegang voor een lagere infectiedruk (het streven is 120 dagen per jaar, minstens zes uur per dag dag)
 • Daarnaast is het belangrijk om alle materialen die gebruikt worden tijdens het klauwbekappen te reinigen

Geregistreerde alternatieven voor formaline zijn:

Middelnaam Toelatingsnummer Werkzame stof(fen) Toepassing
4Hooves 13774 Quaternaire ammoniumverbinding (QAV) Doorloopbad, spray
Hoof-Fit Bath 13486 QAV Doorloopbad
Inciprop Hoofd D 13685 Glutaaraldehyde, QAV
Doorloopbad, spray
Itra Clean & Control 15560 Glutaaraldehyde, QAV Doorloopbad
KENOFIX 14452 p-chloor-m-cresol Spray
PEDILINE PRO 13687 Glutaaraldehyde, QAV Spray
PODOCUR SV 13687 Glutaaraldehyde, QAV, chlorides Spray
Walk Liquid 13726 Glutaaraldehyde, QAV Doorloopbad, spray

Voor alle bovengenoemde producten geldt in aanvang een toepassingsfrequentie van drie tot vier dagen per week, die bij goed resultaat mogelijk verlaagd kan worden naar drie dagen of zelfs twee dagen per week. Bij alle andere producten die aangeboden worden moet u zich terdege afvragen hoe het met veiligheid en effectiviteit gesteld is. Heeft u vragen over alternatieven? Dan kunt u contact opnemen met GD via: info@gddiergezondheid.nl of 088 20 25 500.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.