Voorkom te forse luchtstromen in openfront- en luifelstallen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Een voordeel van een openfrontstal of een luifelstal is het vermogen om maximale uitwisseling van buitenlucht met stallucht mogelijk te maken, met als resultaat een gezonde stallucht. Toch kunnen ook in deze stallen problemen optreden als gevolg van het stalklimaat. Deze worden vaak veroorzaakt door verkeerde luchtstromen op dierniveau.

Fris stalklimaat

 De open stal heeft een aantal voordelen boven een dichte stal. Door het frisse stalklimaat is het aantal kiemen in de lucht laag, waardoor de infectiedruk minimaal zal zijn. Toch is dit niet per definitie een garantie voor goede resultaten bij het vee. In de praktijk zien we soms ook in een openfrontstal problemen met de luchtwegen, die zijn terug te voeren op een verkeerd stalklimaat. Uit klimaatonderzoek blijkt dat dit vaak een gevolg is van verkeerde luchtstromen.

Zuidwestenwind

Problemen met de luchtstroom in open stallen hebben verschillende oorzaken. Bij de bouw van een open stal wordt meestal rekening gehouden met de heersende windrichting. Dat betekent dat veel stallen in Nederland met de open kant op het zuidoosten worden gebouwd. Bij een zuidwestenwind ontstaat onderdruk. Het gevolg is instroom op de noordoosthoek en een draaiende luchtstroom achter in de stal. Dit leidt tot tocht en/of hoge luchtsnelheden op dierniveau. Naarmate de stal langer is, wordt dit probleem duidelijker zichtbaar. De luchtstroom kan worden onderbroken door het plaatsen van keerwanden tegen de achterwand van de stal. Deze keerwanden moeten minimaal 1,20 m hoog zijn en de diepte van de box of het strohok hebben. Daarnaast voorkomt u in een koude periode forse luchtstromen door windbreekgaas met een inlaat van 25 tot 50% voor de open zijde te bevestigen.

Voorkom puttrek

Niet alleen in de stal moeten te forse luchtstromen worden voorkomen, maar ook in de kelder. Bij gekoppelde gebouwen ontstaat via de kelders namelijk luchtverplaatsing van de ene naar de andere ruimte. Met deze lucht kunnen ziektekiemen zich tussen de (leeftijds)groepen verspreiden. Verder is het van belang dat de drie wanden van een open stal goed winddicht zijn tijdens winterse perioden. Door luchtlekken kunnen verkeerde luchtstromen ontstaan en dit is vooral waar te nemen onder de golfplaten en bij de aansluiting van de wand op het dakvlak.

Klimaatonderzoek

De kwaliteit van het stalklimaat is met het blote oog moeilijk te beoordelen. Met behulp van een rookapparaat kan het luchtstroompatroon op dierniveau worden bekeken. Om een goed beeld te krijgen van het stalklimaat, kan ook een bepaling worden uitgevoerd van de luchtsamenstelling (concentratie koolzuurgas als verversingsmaat en ammoniak) en de luchtsnelheid. Op basis van de resultaten van zo'n onderzoek kan een advies opgesteld worden om het ventilatiesysteem en/of stalinrichting verder te verbeteren.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.