Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

1500e deelnemer Klauwgezondheid Tankmelk

Een jaar geleden merkt Bas Bassa dat er iets aan de hand is wanneer hij door de stal loopt. Waren er voorheen geen problemen, nu neemt hij zichtbare verschijnselen waar. En worden enkele dieren met Mortellaro individueel behandeld. De vraag rijst of het een enkel geval is, of dat er meer achter schuilt. “Als een dier last heeft, ben je eigenlijk al te laat. Het is belangrijk om bij twijfel te meten. Ervaar ik het, of is het echt zo? Met een tankmelkuitslag weet je of en wat er aan de hand is en kun je maatregelen nemen.”

Samen met zijn vrouw Geertje runt hij het melkveebedrijf met 150 koeien. De jongvee-opfok doen ze zelf. In 2017 nam hij het bedrijf over. “Hoelang de familie Bassa al boer is, dat weet ik eigenlijk niet. Al heel lang, ik weet niet beter”, lacht Bas. “Het werken met dieren, grond en machines. Je bent zelfstandig ondernemer en hebt veel afwisseling. Het is een mooi beroep en geeft voldoening.” Een mooie productie en gezonde dieren, dat is het streven en daar werken ze hard aan. 

Voorkomen dat iets in de stal sluimert

Tijdens een bedrijfsbezoek van relatiebeheerder Theo Scheepens komt ook de klauwgezondheid aan bod. Bas vraagt zich af welke mogelijkheden er zijn om erachter te komen of de klauwproblemen uitzonderingen zijn, of dat er wellicht iets anders aan de hand is. “Acute kreupelheid zie je wel. Alleen Mortellaro is iets dat in je stal sluimert. Ik wil dan weten of er iets aan de hand is als ik twijfel. Met Klauwgezondheid Tankmelk wordt ook de Mortellaro-infectiedruk gemeten vertelde Theo. Precies wat we zochten, dus besloten we mee te doen.”

Uitslag omzetten in acties

Uit de uitslag kwam naar voren dat de opname van zink, biotine en mangaan voldoende was. Er was dus geen reden om het rantsoen aan te passen. “Dat konden we dus afstrepen van het lijstje mogelijke oorzaken.” Wel blijken de antistoffen tegen Mortellaro te hoog. Bas: “Mijn vermoeden dat er iets meer aan de hand is dan enkele gevallen, blijkt dus juist. Ik heb de uitslag met mijn dierenarts besproken. We zetten nu extra in op de klauwverzorging. Het werken met een voetbad bevalt mij niet, ik vind het geen fijne manier. Het geeft de koeien ook veel stress, ze willen er niet door. Dus nu werk ik in de melkstal met een rugspuit. Eerst spoel ik de klauwen af, daarna spuit ik een desinfecterend middel. Het is wat werk, maar zorgt voor minder stress bij de dieren. We willen in de toekomst ook graag zien dat de antistoffen tegen Mortellaro in het groen staan. Ik ben heel benieuwd of dit zijn vruchten gaat afwerpen.”
 

Klauw- en diergezondheid erg belangrijk

Sterke klauwen en een goede diergezondheid zijn ook voor de familie Bassa van groot belang. Bas: “Een koe die slecht kan lopen, heeft pijn, eet minder en uiteindelijk heeft het een negatieve invloed op de melkproductie. Dat wil je voorkomen. Ik vind het belangrijk om op veel gebieden een vinger aan de pols te houden, voorkomen dat iets uitmondt in een probleem. Inzicht en kennis geeft handvatten om te handelen. Zo doen we ook mee aan bijvoorbeeld de Mineralencheck. In het verleden hebben we aan de hand van die uitslag het rantsoen wat bijgesteld in overleg met de voeradviseur. Je krijgt met de uitslagen meteen een signaal hoe de zaken ervoor staan. Wij zetten in op preventie. Ja het kost geld, maar je weet wel echt waar je aan toe bent en kunt gericht handelen.”
 

klauwgezondheid

Stuur gericht bij met Klauwgezondheid Tankmelk

Met Klauwgezondheid Tankmelk wordt de tankmelk van jouw bedrijf vier keer per jaar automatisch onderzocht op biotine, zink en mangaan. Daarnaast krijg je inzicht in infectiedruk van Mortellaro. Door gericht actie te ondernemen werk je aan gezonde en sterke klauwen.

Meer over Klauwgezondheid Tankmelk

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.