Bacteriologie

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Als bij het bacteriologisch onderzoek relevante pathogenen worden gekweekt, wordt - zo mogelijk - een gevoeligheidstest uitgevoerd om na te gaan voor welke antibiotica de kiem in het laboratorium gevoelig is. Aan de hand hiervan kunt u een keuze maken voor een behandeling. Gericht antibioticumgebruik is hiervan het doel.

Monstername

Voor een betrouwbare uitslag van het bacteriologisch onderzoek is het nemen van een goed monster van groot belang. Zorg voor ‘vers’ materiaal, neem voldoende relevant materiaal van levende of pas gestorven dieren en zorg dat dit zo snel mogelijk bij het GD-laboratorium is. Lees meer over het afnemen en insturen van materiaal voor bacteriologische diagnostiek

Gevoeligheidsbepalingen

​Wanneer bacteriën zijn gekweekt die relevant kunnen zijn, wordt zoveel mogelijk een antibiogram ingezet. Een aantal kiemen heeft een voorspelbaar gevoeligheidspatroon. Andere bacteriën, vooral behorend tot de groep van de Enterobacteriaceae, kunnen met verschillende mechanismen resistentie ontwikkelen, waardoor de gevoeligheid voor een antibioticum niet op voorhand kan worden voorspeld. Zeker bij behandeling van deze kiemen geven antibiogrammen belangrijke informatie. Lees meer over gevoeligheidsbepalingen

Bacteriologische onderzoeken voor rundvee

Aan de hand van de betrokken orgaansystemen (de luchtwegen, het maagdarmkanaal en het urogenitaalapparaat) lichten we de frequentst aangevraagde onderzoeken voor rundvee toe. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.